Felújítások

2020.09.09. 11:30

Kalocsa a leromlott területeit fejlesztené

Leromlott területek rehabilitációját célzó, összesen mintegy 250 millió forint értékű pályázaton indul a kalocsai önkormányzat, hogy fejlesszen egy zömmel romák lakta városrészt.

Gábor János

A testület a kifogások ellenére is elfogadta az előterjesztést

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A pályázat infrastrukturális beruházásokat és társadalmi együttműködést erősítő programokat is támogat, ám az induláshoz szükséges tervezésekre most közel nyolcmillió forint kell. Az előterjesztésről a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a kalocsai képviselők.

Dr. Bagó Zoltán (Szívből Kalocsáért Egyesület) kifogásolta, hogy az önkormányzat nem kért árajánlatot egyetlen kalocsai cégtől sem. Problémásnak tartotta továbbá, hogyha a pályázat egy részét csak lakóingatlanok felújítására lehet fordítani, akkor miért szerepel az anyagban a nemzetiségi önkormányzat irodaépülete.

Király Róbert (Békés Kalocsáért Egyesület) elmondta, hogy összeférhetetlenséget gyanít, mert az egyik nyertes cégben, tudomása szerint, társtulajdonos a kalocsai főépítész. Ez az állítás meglepte dr. Filvig Géza (Fidesz–KDNP) polgármestert, így arra kérte a jegyzőt, hogy nézzen utána, mert ha helytálló az információ, akkor új közbeszerzési eljárásra van szükség.

Szabó Balázs (B-KE) képviselő arról érdeklődött, hogy a 250 millió forint összköltség harminc százalékából, amit kötelezően önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások fejlesztésére kell fordítani, mennyi fog jutni a négy lakóingatlanra és mennyi a roma közösségi házra. Erre válaszul Kiss Erzsébet, a Városüzemeltetési és -Fejlesztési osztály csoportvezetője elmondta: jelenleg a tervező kiválasztása zajlik, így egyelőre irányszámok vannak arra, hogy mire mennyit lehet költeni. A csoportvezető hozzátette: mivel kizárólag szegregátumban lehet felhasználni a majdani forrást, csak ilyen területeken lévő szociális bérlakásokat vonhatnak be a programba.

A testület a kifogások ellenére is elfogadta az előterjesztést
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A teljes keretet a fentebb írt célok mellett útépítésre, hulladékgyűjtő sziget kialakítására, térfigyelőkamera-rendszer kiépítésére és a Szőlők közében lévő sportcentrum részbeni felújítására szánják. Ennek előzményeként a város most közel nyolcmillió forint fedezetet biztosít a pályázat előkészítéséhez.

Az előterjesztést a kifogások ellenére is elfogadta a Fidesz–KDNP-s többségű testület, hat igennel, három nem és egy tartózkodás ellenében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában