Kecskemét

2020.09.09. 17:30

Jövőre nő a civil támogatások összege

Szerdán tartotta a Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Miniszterelnökséggel közös szervezésben a Civil Info – NEA 2021 című rendezvényét a Megyeházán, ahol a civil szervezeteket érintő aktualitásokról kaptak tájékoztatást a szervezetek képviselői.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A rendezvényen a civil szervezeteket érintő aktualitásokon kívül a pályázati lehetőségeket is ismertették a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai. Mák Kornél, a Bács-kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a megyei civil szervezetek megjelent képviselőit. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban jutott el a társadalom számára elengedhetetlen civilszervezetiség arra a szintre, melyen működnie kell. Emlékeztetett, hogy a megyei önkormányzat és a civil szervezetek között fontos a partnerségi viszony, melyben nagy erő rejlik, aminek jó példája a Nemzeti Együttműködési Alap, ami hosszú ideje támogatja a civileket céljaik megvalósításában. Salacz László országgyűlési képviselő beszédében a civil szervezetek tevékenységét méltatta.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy október 12-én kiírják a NEA új összevont pályázatait, november 12-én pedig az egyszerűsített pályázatokat. Egy pályázat 200 ezer helyett immár 300 ezer forinttal lesz támogatható. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az idei 7,7 milliárd forintos pályázati keret jövőre 9,3 milliárd forint lesz.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy október 12-én kiírják a NEA új összevont pályázatait.
Fotó: Horváth Péter

Idén nyáron a Magyar Falu Program részeként indították a Falusi Civil Alapot, ahol augusztus 7-ig pályázhattak a szervezetek, erre ötmilliárd forintos keret állt rendelkezésre. Elmondta, hogy idén a megye 3035 civil szervezetéből 725 pályázott a NEA pályázataira, összesen több mint 445 millió forint támogatásban részesültek. Ez országosan a harmadik legnagyobb szám. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a civil szervezetek tevékenységét nem lehet stratégia mentén szervezni, irányítani, ezért az államtitkárság szolgáltató szerepet játszik és hangsúlyozta, hogy az a jó civil, aki a közösség életében részt vesz, értéket teremt és a társadalmat lelkében is támogatja és az ilyen tevékenységet támogatják. Ezért is döntenek független kollégiumok a NEA alapok 85 százalékáról. Ezt követően az államtitkárság munkatársai tartottak előadásokat a civil pályázatok aktualitásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában