Alzheimer-kór

2020.09.05. 09:50

A megyében először Solton nézhették meg a szörnyű betegségről szóló filmet

Filmbemutató programot szervezett a napokban a solti Alapszolgáltatási Központ, ahol Kollár István Alzheimer-kórról szóló dokumentumfilmjét nézhették meg a résztvevők. A januári budapesti bemutató után tavasszal országjáró turnéra indult alkotást Bács-Kiskun megyében első alkalommal Solton láthatták az érdeklődők.

Lencsés P. Anna

Türmerné Szeremi Ilona, a solti intézmény vezetője elmondta, érzékelik, hogy a demencia és az Alzheimer-kór egyre inkább jelen van, és a problémák megoldásában többnyire egyedül vannak az érintett családok. Kollár István filmje öt éven keresztül követi három érintett család életét.

A filmben megszólal több hozzátartozó, és olyan kutatók, orvosok, akik valamennyien jelentős szerepet játszanak a hazai Alzheimer-kutatásban és -orvoslásban. Kollár István elmondása szerint a magánpénzből készült film létrehozásával célja volt, hogy a társadalom érzékenyebb legyen a probléma iránt, mivel rengeteg embert érint és senki sem védett ellene. Jelenleg Magyarországon több mint 250 ezer Alzheimer-kórral, illetve demenciával küzdő ember él. Velük pedig milliós nagyságrendben olyan erőn felül teljesítő családtagok élnek együtt, akik sokszor nehezen találják meg a segítő lehetőségeket, ugyanakkor el nem fogyó szeretettel segítenek az érintett hozzátartozón.

Mintegy negyven ember szólal meg a filmben, amely összefoglalja azt, hogy az Alzheimer-út végére az érintett ember egészsége és személyisége is elpusztul. A film kiemeli, hogy maga a társadalom is sokat tehet ezekért a betegekért, a megfelelő ellátórendszer létrehozása egyre inkább sürgető feladata az államnak, egészségügynek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában