csere

2020.07.04. 07:00

Utcaneveket változtatnak meg Bácsalmáson

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalása alapján a településen két utcanév nem felel meg a 2012-ben elfogadott XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő rendeletnek.

Juhász Jenő

A bácsalmási képviselő-testület először tavaly decemberben tűzte napirendre a jogszabályba ütköző utcanevek felülvizsgálatát. Akkor úgy vélték, hogy a Mausz Rezső, a Zalka Máté, a Rózsa Ferenc és a Proletár utca esetleg nem felelhet meg az elvárásoknak. Éppen ezért kikérték az MTA állásfoglalását.

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülésen ismét napirendre került az utcanév-változtatás, melyen ismertették az MTA állásfoglalását is. Ennek alapján a Mausz Rezső és a Proletár utca elnevezését nem tartják jogszabályba ütközőnek, viszont javasolják a Rózsa Ferenc és a Zalka Máté utcák nevének a megváltoztatását.

Légrádi Mária önkormányzati képviselő hozzászólásában elmondta, hogy a Rózsa Ferenc utcában a lakók aláírásokat gyűjtöttek annak érdekében, hogy ne változtassák meg az utca nevét. Ugyanis attól tartanak, hogy sok ügyintézéssel jár majd a névváltoztatás. Patocskai Ibolya jegyző hangsúlyozta, hogy a papírok dokumentálását és átvezetését a kormányhivatal illetékmentesen végzi el. A következő feladat pedig az lesz, hogy egyeztessenek az érintett utcák lakóival és közösen döntsenek az új utcanevekről.

A testület egy ellenszavazat ellenében egyhangúlag elfogadta a napirendi pontot, így a két utca új nevet kap majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában