Kiskőrös - galériával

2020.07.19. 18:23

Lupták György evangélikus esperes búcsúzott vasárnap a hívőktől

Harminchét évnyi szolgálat fejeződött be vasárnap a kiskőrösi evangélikus templomban. Lupták György esperest Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke búcsúztatta a hívőkkel együtt vasárnap délelőtt. Majd a gyülekezet megválasztotta Arató János Lóránd új lelkészt.

Barta Zsolt

A vasárnapi istentiszteleten búcsúztatták el Lupták György evangélikus esperest. Kecskeméti Pál igazgató-lelkész prédikációja után Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület bocsátotta el a kőrösi evangélikusok lelki vezetőjét, aki 37 évet szolgált Petőfi Sándor szülővárosában. Az esperes az istentisztelet keretében felidézte a hívők előtt életének elmúlt negyven évét.

Feleségével érkezett Tolna megyéből, ahol hét, többnyire németek által lakott falu lelkésze volt. Az akkori püspöke Kiskőrösre helyezte át, s azt mondta neki: ha ott megszeretnek, akkor támogatom, hogy ott lelkész legyél. Megszerették és elfogadták a fiatal lelkészt, aki a csaknem négy évtized alatt 906 keresztelőt tartott, 298 esketést és 784 konfirmációt végzett. Az eltelt csaknem másfél emberöltő az egyházépítkezés szellemében telt el. Felépült a Jó Pásztor Evangélikus Szeretet Otthon 1998-ban a városban. Éppen hat éve, hogy felújították egy nagyszabású renoválás keretében az evangélikus templomot, és az orgonát is. Néhány éve megalakult egy hatalmas oktatási egység, amely magában foglalja az óvodát, az általános iskolát és a gimnáziumot, ahol 1200 diákot nevelnek, tanítanak. Rendbe tették a temetőt, megalapították a Gospel Sasok Énekegyüttest és ökumenikus napokat rendez a város öt gyülekezete minden évben.

A lelkész hosszan sorolta, hogy mi minden erősítette, erősíti ma is kiskőrösi evangélikus hívők XXI. századi közösségét, majd megjegyezte: hálás a gyülekezetnek azért, mert nyitott az újra, a jó változások befogadására. Köszönetet mondott a város vezetésének az évek során nyújtott támogatásért. Majd hozzátette végül: a pályafutása kezdetén félezres tömeg volt minden vasárnap a templomban, ma ennél kevesebben járnak istentiszteletre, pedig a templom isten háza, amely a gyülekezet találkozóhelye is. Az istentisztelet végén megválasztották az új lelkészt Arató János Lóránd személyében.

Információink szerint Lupták György még három évig Kiskőrösön marad a feleségével, aki 3 év múlva megy nyugdíjba, majd Váraljára költöznek, ahol építkeztek.

Az egyik legnagyobb evangélikus gyülekezet élén

Lupták György 1953. április 23 -án született Budapesten. Szülőfalujának azonban mindig is Nyáregyházát tekintette, itt élte le élete első 18 évét. A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–ének-zene szakán szerzett diplomát, majd az Evangélikus Teológiai Akadémián tanult tovább 1976-tól 1980-ig, ekkor avatták lelkésszé. Segédlelkészi éveit 1980 és 1983 között Tolna megyében töltötte. Gyülekezetéhez hét kis falu tartozott. 1982-ben kötött házasságot Hanvay Máriával, öt gyermekük született. 1983 óta feleségével együtt Kiskőrösön szolgál. 2006 óta a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye esperese. 2012 és 2017 között a Magyarországi Evangélikus Egyház Evangelizációs és Missziói Bizottságának elnöke. 2016 óta a Déli Evangélikus Egyházkerület püspök-helyettessé nevezték ki. 1997-ben fő szervezője volt a 3. európai Ten Sing fesztiválnak, amikor öt napon át 21 országból 1800 fiatal volt Kiskőrös vendége. 2000 és 2017 között a ProChrist műholdas evangelizáció Magyarországi Szervező Bizottságának elnöke, valamint tagja a német ProChrist Egyesület választmányának és Európai Tanácsadó Testületének. A rendszerváltás után tábori lelkészként szolgált a 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Ezred kiskőrösi laktanyájában és a kiskunhalasi Gábor Áron Laktanyában azok 2001-es bezárásáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában