GALÉRIÁVAL

2020.04.03. 11:30

Újra építik a halasi szélmalom tetőszerkezetét

Jó ütemben halad a halasi Sáfrik-féle szélmalom felújítása, a korábban daruval leemelt tetőszerkezet azonban nem kerül vissza a helyére, szinte teljesen újra építik.

Pozsgai Ákos

A város egyik legimpozánsabb turisztikai célpontjává szeretnék tenni a kiskunhalasi Sáfrik-féle szélmalmot. A település egyik legrégebbi műemléke az elmúlt évtizedekben a kisebb-nagyobb felújítások ellenére jócskán leromlott állapotba került. A kulturális intézményeket működtető önkormányzati cég 110,5 millió forintot nyert európai uniós és hazai kormányzati forrásból a szélmalom átfogó felújítására.

A felújítási munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, a szakmai feltárások után az építkezést felügyelő szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a malom tetőszerkezete, amely a belső erőátvitelt viszi a lenti szintekre, annyira elhasználódott, hogy azt nem lehet felújítani, ezért a főbb elemeket újra kell cserélni.

Újra falazták a csonkakúp felső sorait, új faanyagból készítik el a fixrámát, amelyen a malom faváz-szerkezete elfordul, a csúszórámát, amely egy gyűrű szerű terelő elem és a kúp oldal irányú mozgását gátolja. Újak lesznek a görbe és középgerendák, a széles tengely, a fordító szárak és egyéb kiegészítő elemek. A vitorlák egy műhelyben készülnek, a szeles kerék eredeti martad a rajta lévő fékberendezéssel, de fel lesz újítva – mondta el lapunknak Babud László építész, a beruházás tervező-művezetője, aki 2004 óta foglalkozik a szélmalom felújítási terveivel és aki a felújítás építészeti részét felügyeli, míg Dr. Ozsváth Gábor Dániel műemléki építész a malom felújításának műemléki munkálatait felügyeli.

A malom épületének küső homlokzatán közel kétezer kisméretű téglát cseréltek és újra fugázták a teljes felületet. A felújítás során főként tölgyfát, vörösfenyő és lucfenyőt alkalmaznak és felújítják az összes nyílászárót is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában