Új sürgősségi osztályt alakítottak ki Halason

Új légúti sürgősségi betegellátó osztályt alakítottak ki a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház fertőzőosztályán. Készült egy, az épülethez vezető út is, és folyamatban van egy, az Országos Mentőszolgálat részére tervezett mentőautó-fertőtlenítő állomás építése is.

Pozsgai Ákos

Külön útvonalon közelíthető meg az új sürgősségi betegellátó osztály 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Példás összefogással és gyorsasággal valósult meg a koronavírus terjedése miatt szükségessé vált beruházás a halasi kórház fertőzőosztályán, ahol jelenleg is elkülönített kórtermekben vannak karanténban a koronavírus-gyanújával beszállított betegek. A rendkívüli veszélyhelyzet kihirdetése óta a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban több olyan átalakítást kellett és még kell is végrehajtani, amely a betegellátást és a dolgozói biztonságot szolgálja.

A rendkívüli megoldások és áttervezések rendkívüli gyorsaságot is követeltek, számos helyi vállalkozás anyagilag, szaktudással és élő­munkaerővel támogatta a beruházás megvalósítását, mely a koronavírus-gyanúval érkező páciensek közül a koronavírussal ténylegesen fertőzött betegek hermetikus elkülönítését és a kórház többi részlegének zavartalan működését biztosítja.

A fertőzőosztály földszintjén egy öt vizsgálóból álló légúti sürgősségi betegellátó osztályt alakítottak ki egy elkülönített műtőrészleggel és egy gyorstesztlaborral, valamint a kórházi dolgozók számára pihenőrészleggel. Az elkülönített szakrendelő rendkívüli gyorsasággal, néhány nap alatt készült el, a tervek szerint április elejétől kell megkezdenie a működését.

Az utóbbi napokban példaértékű összefogás alakult ki a kiskunhalasi kórház javára, számos pénzbeli adomány érkezett az intézmény közcélú alapítványának számlájára, valamint eszközöket és élőmunkaerőt ajánlottak fel intézmények, cégek és magánszemélyek.

Külön útvonalon közelíthető meg az új sürgősségi betegellátó osztály
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Ennek köszönhetően újabb, a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által felajánlott konténert szállítottak a halasi kórház főbejáratához, ahol megfelelő körülmények között le tudják adni a hozzátartozók a kórházban fekvő beteg családtagoknak szánt csomagokat. Eddig ugyanis problémát jelentett többek között a személyes használati tárgyak, ruhák, tisztálkodószerek eljuttatása a betegekhez. A kórház vezetése kidolgozott egy olyan rendszert, amellyel biztonsággal jut el a csomag a betegekhez. A ledes információs táblával ellátott fedett csomagátvevő ponton a csomagokat egy ózongenerátor segítségével sterilizálják, csak ezt követően juthat be a kórház épületébe. A csomagokat hétfőtől péntekig 9 és 12 óra között adhatják le a hozzátartozók.

A kórházparancsnokok megkezdték munkájukat

Az országban 108 egészségügyi intézmény – köztük a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház – élére neveztek ki kórházparancsnokokat, akiknek gondoskodniuk kell arról, hogyha az adott egészségügyi intézményben bármilyen hiány felmerül, akkor jelezze azt az országos operatív törzs felé, hogy időben megérkezzen a segítség. A kórházparancsnokok kinevezésének az volt a célja, hogy az egészségügyi intézmények fel tudjanak készülni a következő időszakra. A szűk kapacitások rendelkezésre állása esetén életek múlnak majd azon, hogy pontosak legyenek a kórházaktól az eszközökről, humánerőforrásról kapott információk, az esetleges átcsoportosítások miatt. Ezeknek az adatoknak az ellenőrzése kiemelt feladata a kórházparancsnokoknak. A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntéseket. Feladatuk a gyógyítási folyamat zavartalanságához szükséges készletek, védőeszközök rendelkezésre állásának biztosítása és az eszközök vagyonbiztonsága. A kórházak vezetői két területen kötelesek eleget tenni a kórházparancsnokok utasításának: a vagyonbiztonságban és a járványügyi szabályok betartásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában