Ózongenerátort kapott a kalocsai kórház

Magánszemély adományozott 150 ezer forint értékű ózongenerátort a Szent Kereszt Kórház Fertőző Sürgősségi Részlegének – tudatta közleményben az intézmény. Vegyszermentes fertőtlenítést végezhetnek a készülékkel.

Gábor János

Forrás: Illusztráció

A Rogács Lászlótól kapott gépet napi szinten használják, abban a helyiségben, amelyben a koronavírus-fertőzés gyanújával érkező páciensek vizsgálata történik. Dr. Körmendy Szabolcs tüdőgyógyász szerint ez a készülék kórokozómentes környezetet hoz létre, anélkül, hogy vegyszernyomok maradnának a levegőben, vagy a felületeken. Talán mondani sem kell, hogy ennek mekkora jelentősége van a veszélyhelyzet idején.

Az orvos elmagyarázta: „az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, ami ötvenszer hatékonyabb és háromezerszer gyorsabb, mint a klór”, így a megfelelő koncentrációban nagyon hatékony a lebegő, vagy megtapadó vírusok, baktériumok, penészgombák, mi több, az olyan élősködők ellen is, mint a poratka, az ágyi poloska, vagy a zsizsik. Az eszközzel alaposabb fertőtlenítő takarítások után is biztosabbra lehet menni, a teljes kórokozómentesség elérése érdekében.

„Az ózongázzal történő kezelés vegyszermentes, hiszen az ózongenerátor a levegőből állítja elő a szükséges ózonkoncentrációt”, mutatta be a működési elvet dr. Körmendy. Hangsúlyozta: a készülék a levegőbe juttatott gáz segítségével olyan felületeket is elér, amiket vegyszerekkel már nem lehetne fertőtleníteni, ráadásul mindezt rendkívül gyorsan lehet vele elvégezni. Bár az ózongáz mérgező, ezért a készülék csak kellő elővigyázatossággal használható, hamar biztonságossá válik a vele kezelt helyiség, amit fél óra elteltével újra igénybe lehet venni. A készülék által a levegőből elállított és kifújt gáz fertőtlenítő hatása abban áll, hogy az ózonmolekulák erős oxidáló képességgel rendelkeznek (ezért is lehet veszélyes a közvetlen belélegzés), így megkötik a szennyeződéseket, kórokozókat és a szagmolekulákat, majd oxigénné alakulnak – foglalta össze a kórházi közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában