galériával

2020.04.30. 14:14

Kecskeméten kiosztotta az adománycsomagokat a Máltai Szeretetszolgálat

Országosan több mint ötezer, a Dél-Alföldi régióban mintegy hatszáz rászorulónak kézbesít adománycsomagot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a következő napokban, összesen 20 millió forint értékben. A program nyitányát csütörtökön tartották Kecskeméten, a karitatív szervezet Dél-Alföldi Régiójának Matkói úton lévő Raktár és Logisztikai Központjában, ahol Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a szervezet jószolgálati nagykövete is részt vett a csomagok összeállításában és kiszállításában.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tartós élelmiszereket és fertőtlenítőszereket tartalmazó adománycsomagokat kézbesít több mint ötezer rászoruló ember lakóhelyére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a következő napokban. A mintegy 10 kilogramm súlyú és egyenként négyezer forint értékű csomagokat a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott támogatás felhasználásával állították össze, az adományok összértéke 20 millió forint. A tizenháromféle tartós élelmiszerből összeállított csomagok kiszállítását a Máltai Szeretetszolgálat regionális központjai szervezik. Az adományt a járvány miatt előírt óvintézkedéseket betartva, védőfelszerelésben, a közvetlen érintkezés mellőzésével adják át az érintetteknek.

Az országos program nyitórendezvényét csütörtökön tartották Kecskeméten, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának Matkói úton lévő Raktár és Logisztikai Központjában. A Logisztikai Központot Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is meglátogatta és részt vett a csomagok összeállításában, majd három helyi családhoz is segített eljuttatni azokat.

Herczegh Anita elmondta, hogy mindig fontos a rászorulókat segíteni és támogatni, és ez még inkább felértékelődik a járvány okozta válsághelyzetben. Akik eddig rászorultak a segítségre, most még inkább támogatni kell őket. Számos ember vesztette el munkáját ebben a helyzetben és ők mint új rászorulók jelentek meg a rendszerben. A magyarok adakozási kedvéről is szót ejtett, elmondta, hogy még februárban, a járvány kitörése előtt jártak Rómában, ahol látogatást tettek a Máltai Lovagrend vezetőjénél, Albrecht von Boeselagernél, aki kiemelte, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat története egy sikertörténet, melyhez nagyban hozzájárult, hogy a magyarok körében népszerű az önkéntesség és sokan adakoznak.

Herczegh Anita hangsúlyozta, hogy e sikernek fontos alkotóelemei a szervezet több évtizedes tapasztalata, a kiterjedt munkatársi és önkéntes hálózata és alapos helyismerete, ami segít eldönteni azt, hogy helyben melyik a segítség leghatékonyabb formája és kik a leginkább rászorulók.

Herczegh Anita a személyes kapcsolatok fontosságát is hangsúlyozta ezekben az időkben. – Most mindenki kényszerűen bezárkózik, de ilyenkor is fontosak a személyes kapcsolatok, persze tisztes távolságból. Ha egy mosolyt vagy bátorító szót kapnak a rászorulók, az most nagyon sokat jelent, ez a lelki segítségnyújtás része. A magányból fakadóan pszichés problémák is rakódhatnak az egyébként is hátrányos szociális helyzetre, ezért a személyesség ma még fontosabb – mondta a jószolgálati nagykövet asszony.

Rigóné Kiss Éva regionális vezető elmondta, hogy az utóbbi időben megjelentek a nagylelkű adományozók és általuk felajánlott adományokkal, vitaminitallal, teával, üdítővel, tejjel, tésztával egészítik ki az adománycsomagokat. A Dél-Alföldi régióba 600 csomag érkezett, ezek közül Kecskeméten és környékén 100-120 csomagot osztanak ki.

A járványhelyzetben a Máltai Szeretetszolgálat épületeinek nagy része átmenetileg zárva tart, a rászorulók telefonon, e-mailben, a közösségi felületeken léphetnek kapcsolatba a munkatársakkal. A karitatív tevékenység folyamatosan zajlik, a szükséghelyzetbe került emberek továbbra is támogatást kapnak a karitatív szervezettel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában