Otthon árusíthatnak a majsai termelők

Vasárnap volt utoljára nyitva a majsai piac, aminek működtetését határozatlan időre leállították a koronavírus-járvány miatt. Kiskunhalason a központi piac egyelőre nem zár be, de az időseket kérik, ne menjenek oda se vevőként, se árusként.

Petőfi Népe

A majsai piac működtetését határozatlan időre leállították

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Érződött, hogy ez volt az utolsó piaci nap, mert megemelkedett a forgalom és mindenki sokkal többet vásárolt a megszokott mennyiségnél. Részben a húsvéti készülődésnek is köszönhetően, de látni és érezni, hogy mindenki tartalékol – mondta el Bera Tamás majsai termelő, aki húsfeldolgozással foglalkozik.

Majsán heti alkalommal – kedd, péntek, vasárnap – tartott nyitva a piac, ahol a nemrégiben kezdett átalakítások miatt jelentősen lecsökkent az árusok rendelkezésére álló terület. Különösen a pénteki napon – amikor a legnagyobb a forgalom – jelentett zsúfoltságot a leszűkült árustér.

A majsai piac kapujára kifüggesztették azoknak az árusoknak a nevét, elérhetőségét, akik vállalták az otthoni értékesítést. A lista tizennyolc nevet tartalmaz, akadnak rajta zöldség-gyümölcs árusok, méztermelők, húsfeldolgozó, palántanevelők, naposcsibe-, tojás- és virágárusok is.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet a piaci szereplők közül egyes rétegeket hátrányosabban érint. Míg a multikat szó szerint kifosztják a vevők, a vásáros réteg, a településeken működő kiskereskedők szinte csőd közeli állapotba kerülnek. A piaci árusok és a vásározók nem tudják eladni portékáikat, ugyanis az 500 fő feletti rendezvényeket szabad téren betiltották. Az önkormányzatok sorra mondják le az országos állat- és kirakodóvásárokat, elmaradt a március 15-i országos hírű Magyarok Vására is Kiskunhalason, de a környező településeken sem lesznek vásárok.

– A vásározók és a piacozók értetlenül állnak a döntés előtt, mert míg azt kommunikálják, hogy a zárt térben sokkal nagyobb esély van a vírus terjedésére, addig a bevásárlóközpontok zsúfolásig telnek emberekkel – méltatlankodott az egyik halasi kereskedő, akinek szintén nagy tételben marad a nyakán a beszerzett áru. – A zárt boltokban, multikban, plázákban keringtetik a levegőt, a kosarakat, bevásárlókocsikat, kilincseket fogdossák egymás után a vevők. Ugyanakkor a vásárban szabad téren, tiszta levegőn, szinte érintkezés nélkül folyhatna a kereskedelem, ezért sem értik a vásárosok a rájuk vonatkozó korlátozást – sorolta az árus.

A majsai piac működtetését határozatlan időre leállították
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

– A vásári kereskedőréteg egy része semmilyen más bevételi forrással nem rendelkezik – hívta fel a figyelmet a neve elhallgatását kérő kiskunhalasi kereskedő, aki szerint sokaknak a megélhetésük kerül veszélybe. A tavaszi árukészleteket beszerezték, értékesíteni nem tudnak, ugyanakkor a járulékfizetési kötelezettség továbbra is terheli őket – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában