Segítségnyújtás

2020.03.04. 13:51

Nyílt napot tartanak a kiskunhalasi Sorsok Házában

Kiskunhalason, a Hunyadi utca 1. szám alatt működteti több mint öt éve a Sorsok Háza Szociális Intézményt a Magyarországi Baptista Egyház Sorsfor­dító Szolgáltató Központja.

Pozsgai Ákos

A Sorsok Házában szakemberek segítik a betegek fejlődését

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Azokat fogadják és támogatják itt, akik pszichiátriai betegséggel élnek, vagy krízishelyzetben vannak, illetve szenvedélybetegek, de kórházi kezelésük nem indokolt. Az intézmény csütörtökön kitárja kapuit a látogatók előtt. Kiskőrösön, Kiskunhalason, Kalocsán és Kiskunfélegyházán 2015. február 1-jén kezdte meg működését a kiskőrösi székhelyű Sorsok Háza Szociális Intézmény a pszichiátriai betegek nappali ellátására.

– Már a kezdeti tapasztalatok azt mutatták, hogy sok esetben van átfedés a pszichiátriai betegek és a szenvedélybetegek helyzete között, a kettő kapcsolódik egymáshoz. Az ok-okozat kapcsán megjelentek a szenvedélybetegek is az ellátórendszerünkben. Annak érdekében, hogy külön tudjunk speciálisan csak a szenvedélybetegekkel foglalkozni, a már meglévő szolgáltatásokat bővítve a szenvedélybetegek nappali ellátását is elkezdtük működtetni több településen.

Újabb telephelyeket nyitottunk Baján, Jánoshalmán, Kiskunmajsán, Makón és Hódmezővásárhelyen – mondta el Hajdu Julianna, a Sorsok Háza Szociális Intézmény igazgatója. Háromféle szolgáltatást nyújt a halasi intézmény, a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátása mellett támogatott lakhatást is biztosít tíz fő részére térítés ellenében pszichiátriai betegeknek a Kisfaludy utcában. A halasi telephely ellátási területéhez tartozik a Kiskunhalasi járás – Balotaszállás, Harkakötöny, Kelebia, Kiskunhalas, Kisszállás, Kunfehértó, Pirtó, Tompa, Zsana – közigazgatási területe.

A pszichiátriai betegek nappali ellátását a 18. életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő, pszichiátriai betegek vehetik igénybe. Az ellátásban résztvevők többsége családi környezetben él, rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesül. A legtöbb esetben a család és a szűkebb környezetük is mögöttük áll, az intézményben azonban szakemberek segítik a pszichoszociális fejlődésüket.

Mindennapi elfoglaltságot biztosítanak a számukra, kulturális, szabadidős, családi programokat szerveznek, igény esetén különböző képzési lehetőségeket is. A hét minden napján – kivéve az ünnepnapokat – reggel 7 órától délután 13 óráig várják a pszichiátriai beteg ellátottakat, ahol tisztálkodhatnak, kimoshatják a ruháikat és igény esetén étkez­hetnek is.

A Sorsok Házában szakemberek segítik a betegek fejlődését
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– Igyekszünk a pszichiátriai betegek számára egyénre szabott segítséget nyújtani a különféle szakterületek bevonásával, a szükségleteiknek megfelelően – hangsúlyozta az intézmény vezetője. A kiskunhalasi telephely személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásainak másik fő területe a szenvedélybetegek nappali ellátása. Az alkohol-, drog- és egyéb függőségi problémával küzdő személyek rehabilitációját, a társadalomba, korábbi közösségükbe való visszailleszkedését segítik elő az intézmény szakemberei.

– A tapasztalatok szerint elsősorban az alkohol- és a gyógyszerfüggőség, kevésbé a klasszikusan vett kábítószerek okozzák a legtöbb gondot az ellátottaink körében – mutatott rá a szakember, aki elmondta azt is, hogy a szenvedélybetegek nappali ellátását 16 éves vagy annál idősebb személyek vehetik igénybe önkéntes alapon, hétfőtől vasárnapig – az ünnepnapokat kivéve –, naponta 13.30 és 19.30 között. Az intézményben csütörtökön nyílt napot tartanak, délelőtt 10 órától mentális egészségfejlesztési előadások, egészségügyi mérések, filmvetítés, készségfejlesztő foglalkozások várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában