Hivatalos: leáll átmenetileg a kecskeméti Mercedes-gyár

Legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétig felfüggesztik a termelést a kecskeméti Mercedes-gyárban is – erősítette meg a Baon.hu-nak a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Már kedden jutottak el olyan információk szerkesztőségünkbe, hogy átmenetileg leállhat a kecskeméti Mercedes-gyár, emiatt írtunk a cégnek. Szerdán délelőtt érkezett meg a hivatalos megerősítés.

– Az egyre súlyosbodó COVID-19 koronavírus világjárvány miatt a Daimler kedden azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve egyes adminisztratív területeken a munkát. A konszern ebben a tekintetben a nemzetközi, regionális és lokális hivatalok ajánlásai szerint jár el. Ez a megszakítás a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira vonatkozik, és ezen a héten megkezdődik. A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ. Mindenhol, ahol a működést továbbra is kötelező fenntartani, a Daimler megteszi a megfelelő lépéseket a munkatársak megfelelő védelme érdekében – válaszolta a cég.

Megerősítették: ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érinti, amely legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát.

– Mindezekkel az intézkedésekkel a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzést és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését. Azon munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe – közölték.

A termelés megszakítása idejére a dolgozóknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzák, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelnek el.

– Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését – zárul a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában