koronavírus

2020.03.16. 09:58

Hétfőtől ütemezett betegellátás van a félegyházi kórházban

A kialakult járványügyi veszélyhelyzet miatt a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelyén a járóbeteg-ellátás egyes területein ütemezett betegellátást vezettek be hétfőtől.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Az intézmény tájékoztatása szerint: a vérvételre, röntgenre és a sebészeti szakrendelésre érkező betegek a bejáratnál történő előzetes szűrés után egy sorszámot kapnak az ott tartózkodó kollégától. A rendelések előtti folyosóra csak 10 beteget engednek be egyszerre, a többi várakozótól azt kérik, hogy a bejárat előtt várakozzanak, megtartva egymás között az 1 méteres távolságot. Behívás a sorszámok alapján történik.

A kórház vezetősége azt kéri, hogy mindenki türelmesen várakozzon, zárt térben és tömegben a fertőződés kockázata ugyanis nagy mértékben fokozódik. Arról is tájékoztatják a lakosságot, hogy a laboratóriumba a betegfelvétel reggel 7 órától 9 óráig történik. Ugyanakkor azt kérik, hogy az érintettek ne reggel hétre érkezzenek, mert először a kismamák, és a terhelésre érkező betegek ellátása történik meg. Mint írják az eredményekért nem szükséges a kórházba bemenni, azok az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe kerülnek, ahol hozzáférnek a háziorvosok.

A fertőzésveszélyes ellátások számának csökkenése, az ellátók adminisztratív terheinek csökkentése és annak érdekében, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak, szombaton rendeleteket módosított dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ez alapján az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig. A stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Ezért kérik a betegeket, hogy a krónikus betegségek esetén, ha nincs új panasza csak telefonon keressék a szakrendeléseket, és beszéljék meg a gyógyszereik felírását kezelőorvosukkal. A receptek szintén az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe kerülnek, ez alapján a gyógyszertárban, papír alapú felírási igazolás nélkül is kiválthatók.

Fotó: Vajda Piroska

A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a gyógyszer kiadója a gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg TAJ-számát közli, és a saját természetes személyazonosító adatait hitelt érdemlően bizonyítja.

A kórház vezetősége mindenkit arra kér, hogy saját és mások egészsége védelmében csak sürgős esetben keressék fel a járóbeteg-szakrendeléseket. A nem sürgős probléma miatti vizsgálatokat halasszák a járvány lezajlása utáni időszakra.

Kórházi befekvésre, műtétre, szakvizsgálatra indulás előtt tájékozódjanak, mert a járványügyi helyzet súlyosbodása esetén további korlátozások várhatók a nem sürgős ellátás területén. Ezekről folyamatosan tájékoztatják a lakosságot – olvasható a kórház felhívásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában