beruházás

2020.03.28. 11:30

A kapcsolatokat erősíti az épülő, félegyházi közösségi ház

Gőzerővel építik a Szent István-plébánia közösségi házát Kiskunfélegyházán, a Szent István téren.

Vajda Piroska

Jól haladnak a kivitelezéssel a szakemberek

Forrás: PN

Fotó: Vajda Piroska

A hosszas előkészítő munka után már a falakat húzzák fel a szakemberek. A beruházás megvalósításához ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a helyi önkormányzat és ugyanekkora állami támogatással járul hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. Ehhez még további 14 millió forint önerőt kell hozzátennie a Szent István egyházközségnek – tudtuk meg Hajagos Gyula plébánostól, aki abban bízik, hogy a hívek adományai­ból ez az összeg is sikeresen összejön majd.

A közösségi ház – illeszkedve a plébániához – kétszintes lesz, de kezdetben csak a földszintet használják, ahol lesz egy 125 négyzetméteres, két részre osztható nagyterem a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel és raktárral. A beruházást helyi vállalkozó, a Leg-Festő-Szint Kft. végzi és várhatóan év végére be is fejezik az építkezést.

Hajagos Gyula atya közel negyedszázada szolgál Kiskunfélegyházán, a Szent István-templomban. Régi nagy álma valósul meg a közösségi ház megépülésével. Mint mondta, csak akkor van jövője az egyházközségnek, ha jól működő közösségei vannak. Ezeknek a közösségeknek azonban olyan helyre van szükségük, ahol otthonra lelhetnek, találkozhatnak.

– A közösségi ház szolgálhatja többek között a hitismeretek elmélyítését, kulturális programok szervezését, emberi kapcsolatok kiépítését és erősítését. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez a közösségi tudat mindenkiben éljen, mert bár nagyon sok eszközünk van az emberi kapcsolatok tartására, de ilyen távol még soha nem voltunk egymástól, mint most – vélekedett a plébános.

Jól haladnak a kivitelezéssel a szakemberek
Fotó: Vajda Piroska / PN

Hozzátette: bár a járványveszély rákényszerít minket, hogy nélkülözzük a személyes találkozásokat, de remélhetőleg mielőbb újra kezdhetik működésüket az egyházközség közösségei, mert a személyes találkozásokat semmilyen csodaeszköz nem pótolhatja. Gyula atya arról is beszámolt, hogy az új közösségi házban az egyházközség énekkarai, imaközösségei, a Karitász és a Máltai csoport, illetve a Szent Imre Cserkészcsapat folytathatja hamarosan áldásos tevékenységét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában