GALÉRIÁVAL

2020.03.02. 19:17

Tizenhat civil szervezet nyert támogatást Kecskeméten

16 civil szervezet összesen 203 millió forintot nyert el a KözösségÉpítő Kecskemét pályázaton, a győzteseknek hétfőn Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is gratulált.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A kisebb-nagyobb kecskeméti közösségek építésére az önkormányzatból, a Városi Szociális Közalapítványból, nonprofit szervezetekből és cégekből álló tizenhárom tagú konzorcium nyert el összesen 750 millió forint uniós forrást. Ebből 500 millió forint a széchenyivárosi közösségi ház átépítésére és felújítására, valamint a hunyadivárosi közösségi ház bővítésére jut, 250 millióra pedig helyi civil szervezetek pályázhattak. Mint Horváth Attilánétól, a Városi Szociális Közalapítvány elnökétől, a konzorcium vezetőjétől megtudtuk, összesen húsz kérelem érkezett be, ebből kettőt visszavont a pályázó, kettő pedig végül nem részesült támogatásban. Tizenhatot viszont érdemesnek talált erre az öttagú bírálóbizottság, ötnek ráadásul a maximális 15 millió forintos összeget ítélték oda. Horváth Attiláné hozzátette: mindegyik pályázat azt a célt szolgálja, hogy Kecskemét közösségei fejlődjenek, esetleg újak jöjjenek létre. Kiemelte azt is, hogy az országban sehol másutt nem volt ennyi jó ötlet és terv.

A konzorcium folyamatosan konzultált a pályázókkal, minden anyagot két szakértő nézett át (összesen 2632 oldalról volt szó), a hiánypótlások és tisztázó kérdések során is segítették a civil szervezeteket. A közalapítvány elnöke hangsúlyozta: a nyertesek „megugrották” az első lécet, de mostantól saját lábukra kell állniuk, például első körben szerződést kell kötniük a minisztériummal. Szemereyné Pataki Klaudia szerint nagyon jó helyre kerültek a források. A polgármester arról is beszélt, hogy egyre több a város önként vállalt feladata, ezeket a nagy hagyománnyal rendelkező helyi civil közösség viszi a vállán, most is olyan szervezetek nyertek el támogatást, melyek már régóta és eredményesen dolgoznak Kecskeméten. Véleménye szerint ez az uniós projekt természetesen nagy segítség az alapítványoknak, egyesületeknek, de leginkább azoknak a kecskemétieknek, akik így több lehetőséghez, szolgáltatáshoz jutnak. A nyertes pályázókat hétfőn a Hírös Agórában várták egy kisebb ünnepségre, és egy-egy elismerő oklevelet vehettek át a polgármestertől és a közalapítvány elnökétől.

Mire költik a támogatást a nyertesek?

Több pályázót megkérdeztünk, mit valósítanak meg a támogatásból. A Hunyadi János Általános Iskoláért Alapítvány 14,9 millió forintot nyert el, ezt többek között egészségmegőrzéssel kapcsolatos programokra, mazsorettek képzésére, gyerekek táboroztatására, előadásokra költik. A Corvin Az Emberközpontú Nevelésért Alapítvány 5,5 millió forintot fordíthat nyugdíjasok számítástechnikai képzésére, népzenei oktatásra, hungarikum partikra. Az Autista Gyermekekért Egyesület 15 millió forintból viheti véghez kilenc programját, melyek mindegyike az autisták társadalmi integrációját szolgálja. Így például egy kirándulás-sorozatot tandem biciklikkel, egy főzőklub berendezését a Csodabogár nappali intézményben, és érzékenyítő képzést középiskolás diákoknak.

Az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szintén majdnem a maximális összegből, 14,7 millióból gazdálkodhat, mint megtudtuk, ebből fedezik majd a gyermekotthonok grassroots focikupájának kiadásait, a hátrányos helyzetű (főleg roma) gyerekeknek tartott felzárkózási programot és a tiszaújvárosi sporttáborukat. Az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület szolgálati ruhákat tervez vásárolni a 8 millió forintos támogatásból, emellett bűnmegelőzési előadásokat szerveznek polgárőröknek és a helyi lakosoknak. A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesület célja a mezőgazdasági kistermelők összefogásának, gazdálkodásának elősegítése, a kapcsolódó rendezvényeken való részvétel, erre 12,7 millió forintot fordíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában