FELSŐ-KISKUNSÁG

2020.02.14. 10:13

Vadlibákat pusztított el a februári jégeső Fülöpszállásnál

A hirtelen jött orkánerejű vihar meglepte a szárnyra kapó vadlibacsapatot, a riadt madarak nem tudtak hová menekülni a jégeső elől.

Gulyás Sándor

Több mint kétszázötven egyed hullott el az időjárás következtében

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kalán Zoltán/KNPI

Az elhullott szárnyasok tetemei beborították az 52-es főút egy szakaszát, a vonulás útvonalába eső mezőket, a település utcáit, de tetőkön is találtak elhullott madarakat a vadászok és a természetőrök.

Több mint kétszázötven egyed hullott el az időjárás következtében
Fotó: Kalán Zoltán/KNPI / Petőfi Népe

– Az idősebb vadászok sem emlékeznek olyan esetre, hogy jégeső verte volna agyon februárban a vadludakat. A jelenség egyértelműen a klímaváltozásnak tudható be. Területünkön két szikes tónál, a Kelemen-széknél és a Fehér-széki tónál, valamint ezek környékén közel 3500 szárnyas fészkel. A lúdpusztulás sajnálatos ugyan, de szerencsére nem annyira jelentős, hogy kihatással legyen az itt élő populációra – mondta el lapunk érdeklődésére Micskei János, a Kiskun Vadásztársaság hivatásos vadá­sza.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén csaknem tízezer vadliba él. A hirtelen jött februári vihar az eddigi adatok szerint több mint kétszázötven egyed életét oltotta ki.

– A madarak tollazata elég erős ahhoz, hogyha a földön éri őket a jég, átvészelik a természeti csapást. A szóban forgó csapatnak, mivel a levegőben tartózkodtak, nem sok esélye maradt a túlélésre. A helyi vadászok kedden mintegy százhetven, a természetvédelmi őrök szerdán száz tetemet gyűjtöttek össze. Más madárfaj teteme nem kerület elő – tudtuk meg Kiss Mónikától, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs munkatársától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában