falunap/galériával

2020.02.29. 20:00

Szomszédokkal ünnepelt Helvécia

A szombat a kikapcsolódás és a jókedv jegyében telt Helvécián. A nagyközség hármas ünnepet tartott a művelődési háznál, ahol nemcsak a helyiek szórakoztak, hiszen a környékbeli településekről – Ballószögről, Jakabszállásról, Kecskemétről, Városföldről és Fülöpházáról – is vendégek sokasága érkezett.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A IV. Alapítási Ünnep keretében megemlékeztek Helvécia alapításának 128. évfordulójáról. Az ünnep részeként kiemelt szerepet kapott a gasztronómia. Göbölyös Károly, a helyi Gömbi Burgonya cég vezetője évek óta támogatja a rendezvényt, a családja ezúttal is két disznót dolgozott fel és ingyenesen kínált belőle ízletes falatokat krumplival tálalva. Több száz adag finomságot osztottak szét az ünneplők között.

Az ünnephez kapcsolódva hirdették meg a süteménysütő-versenyt és a tárcsás sütögetést családoknak, baráti társaságoknak. Sütiből mintegy harminc édességet értékelt a zsűri, míg a tárcsás sütögetést 20 csapat választotta.

Az Alapítási ünnep mellett e napra szervezték meg a II. Szomszéd ünnepet. Ennek keretében kiemelten Fülöpháza és Ballószög településeken élőket invitálták a rendezvényre, hogy együtt töltsenek el egy kellemes napot, finom ételek és vidám zene társaságában. A megnyitón Balogh Károly helvéciai polgármester mellett szólt Nagyné Balogh Csilla fülöpházi polgármester és Somogyi Lajos ballószögi polgármester is. A megyei önkormányzat nevében dr. Mák Kornél alelnök mondott beszédet. Elmesélte, ő maga is helvéciai gyökerekkel rendezik, négy éves koráig a településen élt. Hozzátette látványosan fejlődik Helvécia, a közösségi élete pedig példaértékű. A díszebédnél pedig Garaczi János, Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda tulajdonosa, Helvécia díszpolgára mondott köszöntőt.

A nap harmadik ünnepe az I. Helvéciai Futás volt. A sportszeretők háromféle távból választhattak: volt 500 méteres, 5 kilométeres és 10 kilométeres.

Az 500 méteres gyerektávon a lányoknál: 1. Marton Bori, 2. Fábián Johanna, 3. Dinnyés Kamilla. Fiúknál: 1. Dinnyés István, 2. Marton József, 3. Bujdosó Botond.

Az 5 kilométeres távon a nőknél: 1. Kátai Liliána, 2. Festő-Hegedűs Dorina, 3. Bujdosó Betti és Almási-Bondor Barbara. A férfiaknál: 1. Polyák László, 2. Arany-Tóth Armand, 3. Katona Zoltán. A 10 kilométeres távon a nőknél: 1. Kónya Judit, 2. Kondorosi Cintia, 3. Bori Erzsébet. A férfiaknál: 1. Szelei Gyula, 2. Csorba Alex, 3. Szabó Csaba. Érdekesség, hogy a férfiaknál még egy első helyezettet köszöntöttek. A szél ugyanis egy táblát elfordított, így rossz útvonalon futott, valamivel rövidebb távot teljesített Lesi Zoltán, de elsőként ért célba.

A sütisütő versenyen első lett Bozsik Anikó, második Rikk Erzsébet, harmadik Termő Tiborné. A tárcsás sütögetőknél csak a legszebb asztalt díjazták, melyet az Anyukák csapata nyert meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában