KALOCSA

2020.02.17. 11:48

Hamarosan átadják a Fényi Gyula iskola felújított épületét

A végéhez közeledik a félmilliárd forintos iskolafejlesztési beruházás a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában.

Gábor János

Lassan az utolsó simításokkal is végeznek az átalakított és kibővített épületszárnyon

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola félmilliárd forintos beruházásának lezárása a fenntartó tankerület által tervezett határidőhöz képest három hónappal kitolódik, azonban ez a pályázati kiírásban szereplő befejező időponthoz képest nem jelent csúszást. Mint emlékezetes, az intézmény építkezése először tavaly májusban szenvedett viharkárt: az egyik szárny megbontott födémje (aminek a tetejére még egy emelet épült) beázott, így az alatta lévő épületrész komoly károkat szenvedett.

A helyreállítás sok időt vett igénybe, ugyanakkor plusz­költséget nem jelentett, mivel a kivitelező biztosítást kötött erre az esetre, a kapott összegből pedig fedezni tudta a munkálatok költségét. Ez ugyanakkor nem az egyedüli alkalom volt, mi több, jelenleg is dolgoznak egy közelmúltban történt beázás kijavításán.

Lassan az utolsó simításokkal is végeznek az átalakított és kibővített épületszárnyon
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola építés alatt álló szárnyán sajnos több alkalommal volt beázás. A nedves falfelületek száradási ideje akár több hónap is lehet, melyet a kivitelező folyamatos fűtéssel, szellőztetéssel és hőlégbefúvó berendezés alkalmazásával igyekezett és igyekszik csökkenteni – mutatott rá Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója.

– A falfelületek teljes kiszáradását követően a konyha és a földszinti folyosó kivételével már mindenhol megtörténhetett a festés is. A javítások várhatóan 2020 márciusának végéig befejeződnek. A későbbiekben jelentkező beázásokból eredő felületi hiba esetén a kivitelező garanciális keretek között végzi el a javításokat, a nyár folyamán. A beruházás százszázalékos készültségi szinten áll, jelenleg a műszaki átadás-átvétel folyamata zajlik. A pályázat keretében új bútorzat beszerzését is megkezdtük, az erre vonatkozó beszerzési eljárás már folyamatban van – foglalta össze.

A Kertvárosi Általános Iskola létszáma az elmúlt egy-két évtizedben annyira megemelkedett, hogy az intézmény kinőtte a rendelkezésére álló épületeit. A mostanra már több mint négyszáz gyermeket fogadó iskolát fenntartója, a Bajai Tankerületi Központ bővíti és fejleszti, mintegy ötszázmillió forintos pályázati forrásból. Ebből persze nemcsak az építkezésre telik: új elektromos hálózatot, világítástechnikát is kapnak, valamint egy új emeletet, benne hat tanteremmel és egy nyelvi laborral. Ahogy arra fentebb az igazgató utalt: ezek berendezését, felszerelését szintén a tenderből finanszírozzák.

Az országban jelenleg futó több mint száz hasonló pályázat közül csak 14 van közel a kivitelezés befejezéséhez, ezek egyike – a viharkárok ellenére is – a kalocsai beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában