Baja

2020.02.22. 16:38

A vizsgálatok után döntenek a cégek eladásáról

A kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő cégeknél már az átalakítások is megkezdődtek a gazdaságosabb és hatékonyabb működtetés érdekében.

Kubatovics Tamás

Szükség van-e a közös cégekre? Megéri-e működtetni őket, vagy érdemes lenne eladni az üzletrészeket? Ezekre a kérdésre két gazdasági társaság kapcsán keresik a választ. A kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő cégeknél már az átalakítások is megkezdődtek a gazdaságosabb és hatékonyabb működtetés érdekében. Több olyan társaság is létezik azonban, amelyekben az önkormányzat mások mellett vesz részt.

Legutóbbi ülésükön a városatyák dr. Francsovics István könyvvizsgálót bízták meg azzal, hogy állapítsa meg a Bács-Szakma Zrt.-ben, illetve a Bajanet Kft.-ben birtokolt üzletrész piaci értékét, hogy a képviselők dönthessenek azok értékesítéséről vagy megtartásáról. A szakképzés­fejlesztési és -szervezési zrt.-ben az önkormányzat 26,2 százalékos részesedéssel rendelkezik, ennek értéke 1,3 millió forint, a cég nonprofit, azaz osztalékot nem fizet. A cég az utóbbi évek intézményfenntartói átalakulásaival a felnőttképzési piacon működik, a társaságban második legnagyobb tulajdonos Epkinet Kft. a múlt év során vételi szándékát jelezte.

A Bajanet Kft.-t a V-T Kom Kft.-vel hozta létre a város 2009-ben, az önkormányzat 50,6 százalékkal, 41 millió forinttal szállt be. A kisebbségi, ám az operatív irányítói feladatot ellátó cég hajlandó tárgyalni az önkormányzati rész megvásárlásáról, mert a társak elképzelései nem teljesen egyeznek a fejlesztésigényes iparágban. A város kimutatása szerint a Bajanet Kft.-ben lévő vagyon könyv szerinti értéke 32 millió forintra rúg. A piaci érték meghatározása vár a könyvvizsgálóra, akit mindkét társaság esetében ötvenezer forint illet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában