galériával

2020.02.26. 13:49

A méhnyakrákszűrés fontosságát igyekeztek tudatosítani Halason

A méhnyakrákszűrés fontosságára próbálta felhívni kedden az általános és középiskolások figyelmét Dancs Eszter, halasi védőnő, a Mályvavirág Alapítvány országos programjához csatlakozva.

Mester-Horváth Nikolett

Világszerte a méhnyakrák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok a nőknél. Előfordulása egyre fiatalabb korosztályt érint, pedig rendszeres szűréssel elkerülhető a haláleset. Idén először, Dancs Eszter védőnő kezdeményezésére a városban is célzott programokkal segítenek az embereknek koncentráltabb információkhoz jutni a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatban. Kedd délelőtt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziumának és Szakkollégiumának aulájába várták a helyi általános és középiskolás diákokat. A fiataloknak levetítették a Mályvavirág Alapítvány egyik kisfilmjét, amiben az alapítványt létrehozó, a daganatos betegséget legyőző nő mesél küzdelméről, folyamatosan hangsúlyozva a rendszeres szűrés fontosságát. Dancs Eszter felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy évente körülbelül 400 nő hal meg méhnyakrákban, ami szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne.

– Szeretnénk elérni, hogy a szűrések rutinná váljanak, illetve minél többen mérlegeljék a méhnyakrákos megbetegedés hátterében álló, leggyakrabban szexuális úton terjedő humán papillomavírus, a HPV elleni védőoltás lehetőségét is. A fiatalok egyre hamarabb kezdenek nemi életet élni, de nőgyógyászati vagy akár urológiai vizsgálatokra, szűrésekre nem mennek el. Alapvető ezek fontosságának tudatosítása bennük – részletezte a védőnő.

Az alapítvány kezdeményezéséhez csatlakozva a halasi fiatalok mályvaszínű, rózsaszín, fehér és lila gyöngyökből fűztek karkötőket azoknak a nőknek, akik nőgyógyászati daganat miatt kezelésekre várnak. Dancs Eszter elmondta, hogy kézzel fogható módon könnyebb hatni az emberekre. – Miközben a gyerekek fűzik a gyöngyöket, biztosan elgondolkodnak azon, miért küldjük ezeket a karkötőket az onkológiai osztály betegeinek. Együttérzővé válnak és eszükbe juthat, hogy akár az anyukájuk, a nagymamájuk, vagy ők maguk is odakerülhetnek, ha nem figyelnek oda. Ezt az üzenetet szeretnénk átvinni ezzel a programmal – hangsúlyozta.

A megelőzésről szóló nap este a Közösségek Házában folytatódott, ahol a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház szülész-nőgyógyász rezidens orvosa, dr. Mare Norbert tartott a témában előadást az érdeklődőknek. Emellett az itt jelenlévőknek is lehetőségük volt a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizáló gyöngyöket fűzni, valamint kötetlen beszélgetést folytatni a témában, és megtekinteni a Mályvavirág Alapítvány kisfilmjeit.

A gyerekek életét, hozzáállását alapjaiban határozza meg az, amit otthon látnak. Nincs ez másként a betegségek megelőzésénél sem. Dancs Eszter hangsúlyozza, a prevenció részeként nagyon fontos a szülői minta, hogy a fiatal azt lássa, édesanyja és bizony, az édesapja is rendszeresen járnak egészségügyi ellenőrzésekre. – Talán ez van a legnagyobb hatással rájuk. A hiteles szülői minta kiválóan alkalmas, hogy óvatosságra, elővigyázatosságra ösztönözze a fiatalokat. Ezerszer többet ér, mint a prédikáció – mutatott rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában