SOLTVADKERT

2020.02.09. 20:06

A hulladék elégetése rontja a város levegőjét

Este hét óra után gyakran előfordul, hogy kellemetlen szag terjeng a városban. Arra emlékeztet, mint amikor a régi soltvadkerti szeméttelep begyulladt. Behatárolhatóak azok a kémények, amelyeken keresztül büdösítik a várost. Jó néhányan műanyaggal fűtenek – mondta Zsikla Győző soltvadkerti honatya a legutóbbi önkormányzati ülésen.

Barta Zsolt

Azt is megjegyezte: hírei vannak arról, hogy van olyan cég, amely a furgonjával szállítja a dolgozójának a műanyag hulladékot. Az meg nem egy esetben ezzel tüzel. A műanyaggal tüzelés rákot, allergiát egyéb légzőszervi betegséget okoz. Akinek nincs pénze tűzifára, az jelezze az önkormányzatnak, ahol szociális tűzifát tudnak adni a rászorultaknak, tette hozzá a városatya. Zsikla kőkemény büntetést ígért azoknak, akik nem hagyják abba a levegő szennyezését.

A témát érintette Temerini Ferenc polgármester is, aki azt mondta, hogy a polgárok tegyenek bejelentést az önkormányzatnál.A bejelentés nem feljelentés, azt majd ez alapján az önkormányzat teszi meg. Mint mondta, vissza kell szorítani a műanyag és egyéb hulladékokkal történő tüzelést, előbb szép szóval figyelmeztetik az érintetteket, majd később feljelentést tesznek. A szabályos fűtési módról szórólapokat készítettek, amelyeket eljuttatnak a családokhoz.

A probléma a soltvad­kerti­eket azért idegesíti, mert egyre több rákos megbetegedés történt az elmúlt években a városban. Míg 1999-ben 123 ilyet regisztráltak, addig 10 évvel később 221-et. Öt éve már 240 esetről tud a statisztika, 2017-ben pedig már 256 rákos megbetegedést jelentettek. Hogy ebből mennyi írható a műanyaggal tüzelők számlájára, nem tudni. Az biztos, hogy a tüzelés, illetve a hatalmas, a városon keresztül haladó napi több mint 10-12 ezres autóforgalom rombolja a vadkertiek egészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában