Kiskőrös

2020.01.31. 11:20

Újabb öt évre kapott megbízást a vezető

A kiskőrösi önkormányzat egyhangúlag támogatta Turán Istvánné kinevezésének a meghosszabbítását. A városi könyvtár vezetője 2025. január végéig irányítja a település kulturális intézményét.

Barta Zsolt

Turán Istvánné szerint nagyon jó az e-book olvasó, de aki regényt akar olvasni, az jobb, ha könyvet vesz a kezébe

Forrás: Petőfi Népe

Újabb öt évre meghosszabbította Turán Istvánné igazgatói kinevezését a kiskőrösi önkormányzat. A testület a napokban egyhangúlag fogadta el a városszerte jól ismert vezető pályázati anyagát.

Az ismert könyvtáros szakember 39 éve dolgozik a szakmában. A könyvtárat 2000 óta vezeti, most az ötödik ciklusát kezdte meg. Bár elmehetett volna nyugdíjba a 40 év szolgálati viszonyt kihasználva, de ezzel a lehetőséggel nem élt. Mint mondta, vannak megvalósítandó elképzelései, és egy olyan támogató csapat áll mögötte, akik tele vannak ötletekkel, ezért érdemes belevágni a következő öt évbe.

Turán Istvánné szerint nagyon jó az e-book olvasó, de aki regényt akar olvasni, az jobb, ha könyvet vesz a kezébe
Fotó: Petőfi Népe

A korábbi hagyományos szolgáltatások megőrzése mellett a szolgáltatásokban történő előrelépés fontos, fogalmazott. Azaz ne csak a művelődés és a kultúra helye legyen a könyvtár, hanem egyben közösségi színtér is legyen. Kérdésünkre elmondta: missziónak tekinti azt, hogy az olvasáskultúra fejlesztésének a helye legyen a könyvtár. Kérdés persze az is, hogyan lehet szembe menni azzal a webes kommunikációs folyamattal, amelynek lényege a gyors és rövid üzenetek azonnali továbbítása. Az igazgatónő szerint a világháló kiváló eszköz az információk szerzésére, de ha mély tudást akar valaki elsajátítani, vagy ki akar kapcsolódni az olvasással, akkor ehhez papír alapú könyv kell. Az e-book olvasó vagy akár a telefon is alkalmas olvasásra, de közel sem lehet úgy forgatni, mint a klasszikus könyvet. Az olvasáshoz hozzátartozik a könyvek fizikai érzése.

A könyvtárosoknak nem csak a könyvek kiadása a dolga. A világhálón történő eligazodás elősegítése is a feladatuk közé tartozik. Főként az idősebb generációk tagjai igénylik leginkább ezt a szakmai támogatást. A könyvtáros egyik feladata az információ keresése évszázadok óta, ez a web világára is vonatkozik. Az intézmény olyan kiscsoportoknak is helyet ad, amelyek tagjai nem biztos, hogy szervezeti formában kívánnak megjelenni, hanem például klubok formájában működnek. Létezik például egy, a legnagyobb közösségi oldalon megtalálható, Kiskőrös múltjával foglalkozó csoport, amelyhez háromezer ember kapcsolódik. Ezzel a csoporttal személyesen is szeretnének találkozni a könyvtárban. A könyvtár tartalomszolgáltató is akar lenni. A könyvtár honlapján keresztül például elérhető a Kiskőrös múltjából című e-folyóirat, mely a helytörténeti kutatásokat mutatja be cikkeken keresztül. Ez ritka az országban. Ezen keresztül nagyon sok embert lehet megszólítani.

Minden ötödik polgár jár könyvtárba

A könyvtár állománya az elmúlt öt év alatt 10 662 darab dokumentummal gyarapodott. A regisztrált olvasók száma átlagosan meghaladta a 2700 főt, ez a település lélekszámhoz – 14 ezer fő – viszonyított aránya csaknem húsz százalék. Az elmúlt öt év során a könyvtár 176 838 személyes- és 548 773 távhasználatot mért az intézményben. Az elmúlt öt év nagy léptékű informatikai fejlesztésének eredményeképpen távolról, 24 órában elérhető szolgáltatásokat nyújtó intézmény. Egyfelől a webes katalógusban való több szempontú keresés lehetőségét. Másfelől a katalógusba belépve egy kattintással lekereshetők újdonságok, címek szerinti betűrendben. Ezen túl olvasók távolról, önállóan hosszabbíthatják meg kölcsönzéseiket, és kérhetnek előjegyzést másoknál kint lévő, vagy foglalást a hozzáférhető könyvekre. Már több éve működik az értesítések és felszólítások e-mailen történő küldése is. A távhasználatok számának megtöbbszöröződése ezen az új szolgáltatások bevezetésének köszönhető. Összesen 276 082 darab könyvtári dokumentumot kölcsönöztek az olvasók az elmúlt öt évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában