galériával

2020.01.11. 16:54

Lángokban állt a halasi Sóstón a nád

Irányított nádégetés volt szombat délután a halasi Sóstón. Az elmúlt évek alatt elburjánzott nádat gyújtották meg a Sóstó Sporthorgász Egyesület tagjai a tűzoltóság felügyeletével.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Kora délután hatalmas füstfelhő lepte el a város északi részét, akik kíváncsiak voltak az okára, és kimentek a város szélére, láthatták, hogy a Sóstón ég a nádas egy része. A lángok, volt ahol több tíz méter magasak voltak. A Sóstó Sporthorgász Egyesület irányított tagjai végeztek úgynevezett irányított nádégetést. Erre azért volt szükség, mert évek óta nem volt megfelelő vastagságú a jég a befagyott tavon, így sem munkagépekkel, sem pedig gyalog nem lehetett biztonsággal rámenni a jégre, hogy elvégezzék a szükséges nádvágást.

A tavon a nád évek óta nem volt olyan mennyiségben levágva, ahogy az szükséges lett volna. Inkább csak a parti részeken sikerült egy vállalkozó felajánlásának, valamint a horgász egyesület önkénteseinek köszönhetően levágni az öreg nádat. Nem gazdaságos a nád kitermelése, a töredezett, összerothadt nádréteg frissítése azonban mostanra elengedhetetlenné vált, más módon viszont nem tudják ezt elérni. Az elburjánzó nád nem tesz jót sem a víz minőségének, sem pedig a tó élővilágának, ezért vált szükségessé a nád égetése.

Eredetileg az elmúlt év december közepén szerették volna elvégezni a munkát a horgászok, azonban a párás idő miatt sehol nem sikerült begyújtani a nádat így az égetést határozatlan időre, míg az időjárás nem lesz alkalmas, elhalasztották.

Most szombatra valamelyest szárazabb lett a nád, a szélirány miatt az északi oldalon gyújtották meg egyszerre több helyen is a nádat, így a lángokat a szél a tó közepe felé fújta. – A nádégetés a tűzoltóság és az egyéb hatóságok által felügyelt volt, az előírásoknak megfelelően végezték a horgászok – közölte érdeklődésünkre Jáger Szabolcs, a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke. Elmondta, hogy a vágásra érett nád nagyjából egyharmadát sikerült leégetni, így várható, hogy még a téli időszakban lesz ismét irányított nádégetés a halasi Sóstón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában