MADARAS

2020.01.07. 07:00

Katonákkal erősítik a határ védelmét

2018 decemberéhez képest közel tízszeresére nőtt a határsértők száma.

Tapodi Kálmán

Járőrszolgálatra érkezett honvédek a madarasi bázison

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

– A magyar határon egyre nagyobb a nyomás és a feszültség. 2018 decemberéhez képest közel tízszeresére nőtt a határsértők száma. A jelentések alapján arra számítunk, hogy még további növekedés várható, emiatt egyre erősebbek lesznek a határvédelmi feladataink – jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a madarasi határvédelmi bázisnál tartott vasárnapi sajtótájékoztatón.

A határvédelmi bázis bejáratánál tartott sajtótájékoztatón elhangzott: míg 2018 decemberében 390 határsértővel szemben kellett intézkedni – akiket visszakísértek a kerítéshez, az ideiglenes védelmi vonalhoz –, addig ez a szám a tavalyi évben 3299 volt.

– A jelentések alapján arra számítunk, hogy még további növekedés várható – hangsúlyozta Németh Szilárd, aki hozzátette: a közel-keleti események kapcsán az is várható, hogy tovább növekszik a migránsok száma. – Nemcsak létszámában, hanem minőségében is változik az érkezők összetétele. Azok a terrorszervezetek, amelyek a nyugati világot megfenyegették, már bejelentették, hogy az ismert útvonalakon a bevándorlók közé vegyítve próbálnak eljuttatni katonákat Európába, hogy itt terrorcselekményeket hajtsanak végre – közölte a HM parlamenti államtitkára, aki hozzáfűzte: a határvédelmi feladataink ezek miatt egyre erősebbek lesznek.

Járőrszolgálatra érkezett honvédek a madarasi bázison
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Hozzátette: a belügyminiszter kérésére úgy döntött a Magyar Honvédség parancsnoksága, hogy megkétszerezi a határvédelemben részt vevő katonák számát. A Magyar Honvédség katonái mától kezdik meg nagyobb létszámban a határvédelmi feladatok ellátását.

– Eddig is nagy számban vettek részt katonák ezekben a feladatokban. A katonák 2015 óta folyamatosan járőröznek együtt a határvédelmet ellátó rendőrökkel. Az elmúlt évek során 20 ezer magyar katona teljesített így szolgálatot a határnál – mondta el Németh Szilárd, aki kijelentette: a katonáink felkészültek, tettre készek, akikben bíznak a határ mentén élő emberek. – Nagyon nagy a nyomás a határon, de a Magyar Honvédség készen áll, hogy ellássa ezt a nagyon fontos feladatot, és ha szükséges, tovább növeli a katonák létszámát, hiszen nemcsak a magyar határt védjük, hanem Európa határait – tette hozzá a HM parlamenti államtitkára.

Összesen ötszázan segítik a határvédelmet

– A Magyar Honvédség száz főre növelte a rendőrséggel közös járőrözésben részt vevő katonák számát, de a kiszolgálószemélyzettel együtt ötszáz főre emeli a honvédség a rendőrség támogatását – mondta el Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese. Hozzátette: mindezt addig tartják fenn, amíg erre szükség van. – Az elmúlt időszak eseményei is azt bizonyítják, hogy szükség van a létszámemelésre, hiszen csak január első napján 212 személy próbálta meg illegálisan átlépni a magyar határt – közölte az altábornagy.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában