Kecskemét

2020.01.11. 20:00

Csőtörés miatt úrasztali terítők áztak el a Ráday Múzeumban

Szerda hajnalban riasztott a tűzjelző a kecskeméti Ráday Múzeumban. Dr. Fogarasi Zsuzsa igazgató rettenetes perceket élt meg a telefonhívás után, de kiderült, hogy szerencsére egy távhővezeték repedt meg, és emiatt forró gőz árasztotta el a textilraktárat.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Szerda hajnalban beindult a Ráday Múzeum tűzjelző rendszere. Dr. Fogarasi Zsuzsanna igazgatót a tűzoltók értesítették, és bár az időpont szokatlan volt, a hívás pedig rejtett számról érkezett, ő azonnal felvette a telefont.

– Rettenetes képek kavarogtak előttem, képzeletemben már lángokban láttam az épületet – idézte fel az igazgató, hozzátéve: természetesen eszébe jutott a tavaly januári budapesti eset, amikor anyaintézményük, a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumát gyújtotta fel három fiatal, egy ember halálát és a Ráday Gyűjtemény valamint Levéltár anyagának nagyfokú károsodását okozva. Attól tartott, hogy náluk is hasonló tragédia fenyeget.

A tűzoltók lementek a pincébe, és ekkor kiderült: nem füst, hanem a hő és a gőz miatt indult be a készülék, ugyanis a Kálvin téren valamikor korábban eltört egy távhővezeték, és a forró víz a cső és szigetelése között először lassan beszivárgott, majd egyre erőteljesebben betört a textilraktárba.

– A tűzoltók mind szakmailag, mind emberileg hihetetlenül magas színvonalon végezték munkájukat. Addig nem is hagyták el a múzeumot, amíg nem sikerült elzáratnunk a rossz távhővezetéket. Ezután vízporszívóval, majd felmosó ruhával felszedtük a vizet, a mozdítható tárgyakat felhordtuk a földszintre. Három páramentesítőnk mellé egy nagy teljesítményű ipari készüléket béreltünk és üzemeltünk be, így egy nap alatt visszaállt a helyiségekben az ideális páratartalom – vezet körbe dr. Fogarasi Zsuzsa a pincében.

Fotó: Hraskó István

– Úgy gondolom, hogy minden tekintetben nagyon szerencsések vagyunk. Elsősorban abban, hogy nálunk nem lángok pusztítottak, mint a Ráday kollégiumban. Vagy ha hideg víz árasztotta volna el a termet, akkor azt valószínűleg délelőtt 10 órai nyitásunkig nem is vesszük észre, és akkor nem 10-15 centiméter magasan állt volna, hanem akár 50-60 centiméteren. A jól záró tűzgátló ajtók megakadályozták, hogy a forró gőz és a víz a többi terembe is betörjön, így egy helyiség károsodott igazán – látja meg az ijesztő nap pozitívumait az igazgató.

Fotó: Hraskó István

Mivel az ásványgyűjtemény ugyancsak pincében lévő raktárát felújítják, így az ott tárolt könyvek bedobozolva az elárasztott terem padlóján voltak, ezek eláztak, akárcsak néhány kerámiás-porcelános doboz, amelyek a Ráday Gyűjteményből érkeztek megőrzésre. A könyvek nagyobb része kiszárítható, néhány kerámia a kármentési munkálatok közben összetört. Károsodott még a tárolók, bútorok lábazata, és ugyan a víz nem érte el a hengerekre felcsavart úrasztali terítőket, de a gőz átitatta őket. Így most a múzeum gyakorlatilag összes állványán, asztalán, székén és vitrinjén, sőt a földön is ezek száradnak (több mint kétszáz darabról van szó). Fogarasi Zsuzsától megtudtuk, a terítők között vannak kiemelten védettek, amelyek nyomtatási technikájuk, alapanyaguk, arany-ezüstszálas hímzésük miatt nagyon értékesek. De gyakorlatilag mindegyik pótolhatatlan, hiszen egy-egy református gyülekezet múltbeli fontos eseményeinek, az úrvacsoráknak az emlékeit őrzik. A kár összegét az igazgató 500 ezer és 1 millió forint közé becsüli, de természetesen a múzeumnak van biztosítása, így kártérítésre számíthatnak.

Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában