KALOCSA

2020.01.03. 11:30

Bűz van a városban, nincs megoldás a csatornaszagra

Ismét előkerült a belvárosban rendszeresen terjengő csatornaszag ügye Kalocsán az óév utolsó képviselő-­testületi ülésén.

Gábor János

A belvárosi szennyvízszag az aknákból száll fel, ezért enyhébb időben fóliával szigetelik a fedeleket

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Bolvári Ferdinánd volt városatya vetette fel, hogy a problémára mihamarabb megoldást várnak a lakók, hiszen enyhébb időben még mindig vissza-visszaköszön, tavasztól pedig állandósulhat is az elviselhetetlen bűz. A körzet új képviselője – ígéretéhez híven – tájékoztatást kért a víziközműtől, de nem kapott biztató híreket.

– A legutóbbi közmeghallgatáson lakossági panaszként merült fel, hogy a választókörzetemben, főleg a Rákóczi Ferenc utca környékén időnként erőteljes szennyvízszag lengi be a területet – idézte fel a testületi ülésen dr. Körmendy Szabolcs.

– A Kiskunsági Víziközmű kalocsai telephelyének vezetője arról tájékoztatott, hogy erre húzódik a Géderlak–Uszód–Foktő szennyvizét összegyűjtő és elvezető rendszer. Ennek a szennyvíznek az elvezetési sebessége igen lassú: körülbelül két nap alatt ér ide a falvakból, és – különösen melegebb időben – hamar megerjed. A cég az aknafedelek fóliás lezárásával próbálja megoldani a problémát, de ezek a fedések néha megsérülnek, elcsúsznak. Ígéretet kaptam a kalocsai vezetőtől, hogy felülvizsgálják a fóliák állapotát, illetve elhelyezését és kijavítják a hibákat – összegezte.

A városatya hangsúlyozta: ez csak alternatív megoldás, amivel hosszú távon nem érdemes tervezni, hiszen bár enyhíti a szagot, teljesen és véglegesen nem tünteti el. A legjobb – közben persze jelentősen költségesebb – opció „egy ún. biofilter, illetve egy nitrátadagoló” hálózatba építése lenne. Dr. Körmendy csak remélni tudja, hogy előbb-utóbb lesz fedezet ezeknek az eszközöknek a beszerzésére, addig viszont marad az „akut megoldás”, jegyezte meg, türelmet kérve az érintett környéken élőktől.

A belvárosi szennyvízszag az aknákból száll fel, ezért enyhébb időben fóliával szigetelik a fedeleket
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A városban lévő szennyvízcsatorna-hálózat egyébként eleve túl van méretezve, nyilatkozta korábban a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. kalocsai műszaki igazgatója. Szigeti Attila kiemelte: főleg azokon az ágakon jelentkezik a bűz, amelyek a Szent István király út és a Rákóczi utca alatt haladnak, ezek ugyanis az egykori szovjet laktanya, a mostaninál jelentősen több ember kiszolgálására alkalmas rendszeréhez tartoznak. A csatorna átmérőjéhez képest annyira alacsony a mostani „futtatási mélység”, hogy a szerves anyagok leülepednek, majd bomlani kezdenek a csatornafalakon. A légköri viszonyok változásával ennek az iszapnak a szaga jut felszínre, magyarázta, megjegyezve, hogy csak a jelentősebb mennyiségű csapadék tudja teljesen eltávolítani a lerakódásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában