KOR/TÁRSAINK

2020.01.23. 17:30

Az időskor lehetőségeiről tanácskoztak Kecskeméten

Az idősödés társadalmi kihívásaira születő helyi válaszok címmel rendeztek konferenciát csütörtökön Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Horváth Péter

A megnyitót követően előadásokon és szekcióüléseken osztották meg egymással a résztvevők a különböző, idősödéssel kapcsolatos jó gyakorlatokat.

Fotó: Horváth Péter

A 21. századi társadalmak és közösségek számos kihívással találják szembe magukat, melyek közül az egyik legsürgetőbb a társadalmi idősödés kérdése. Ez azonban nem csak problémákat vet fel, hanem lehetőségeket is kínál arra, hogy társadalmi innovációval válaszoljunk a kihívásokra, melyekkel vonzóbbá és megtartóbbá válhatnak a települések. A konferencia előadásai és az azokat követő két szekció ülés a sikeres és adaptálható helyi gyakorlatokat mutatták be.

A megnyitót követően előadásokon és szekcióüléseken osztották meg egymással a résztvevők a különböző, idősödéssel kapcsolatos jó gyakorlatokat.
Fotó: Horváth Péter

Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte az ország számos pontjából érkezett érdeklődőket. A polgármester elmondta, hogy az idősödés témájában új lehetőségeket kell nyitni, melyek válaszolnak a társadalom hihetetlen gyorsasággal végbemenő változásaira. – Ezért kell különböző irányokat nyitnunk az idősödés kezelésére és olyan együttműködéseket kialakítani, melyekben minden szereplő jól érzi magát – mondta a polgármester és hozzátette, hogy Kecskemétet sokan szerencsés városnak tartják, azonban e szerencse mögött sok munka és összefogás rejlik. Hangsúlyozta, hogy a munka arra irányult, hogy az idős kort aktívvá tegye úgy, hogy az életben megszerzett tudást és tapasztalatot a közösség javára fordítsák, erről szól a CédrusNet program, ami egyre jobban, kiterjedtebben működik a városban.

Ezt követően Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke mondott köszöntőt és Novák Katalin államtitkár üdvözletét is tolmácsolta. Beszédében Novák Katalint idézve hangsúlyozta, hogy a Családbarát Magyarország a generációk együttműködésén és az idősek tiszteletén alapuló országot jelent, melyben az idősekre erőforrásként tekintenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában