KECSKEMÉT

2020.01.14. 20:00

A legjobbak között tartják számon Szűcs Szabinát

Egy percig sem sajnálja szabadidejét az edzésekre, a versenyekre Szűcs Szabina. A bolyais atléta diáklány tavaly nyerte el Kecskemét Város Tanuló Tehetségdíját.

Sebestyén Hajnalka

Szűcs Szabina a Bolyai gimnázium végzős diákja. Érettségi után egy évig csak a sportra akar koncentrálni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Mikor kötelezted el magad a sport mellett?

– Kisiskolásként. A Kodályba jártam, ahol Barna Éva testnevelő-tanárnő vitt el az első mezei futóversenyre, ahol első évben második, majd a következő évben első lettem. A tehetségemre hamar felfigyelt a tanárnő, először Kónya Ákos futóedzőhöz irányított, majd onnan 11 éves koromban tovább vezetett az utam Adamik Zoltán atlétikaedzőhöz, aki a mai napig az edzőm.

– A futásból hogyan lett atlétika?

– Bevallom, bár jó vagyok futásban, de nem ez a kedvencem, így áttértem az ügyességi számokra. Mivel más atlétikai számban is jónak bizonyultam, így hétpróbázó lettem.

– Mit takar pontosan a hétpróba?

– Ez kétnapos versenyszám. Az első napon van 100 méter gátfutás, magasugrás, súlylökés és 200 méter futás. A második napon pedig távolugrás, gerelyhajítás és 800 méter futás.

– Van kedvenced?

– Az összeset szeretem, nehéz belőle választani. Pontosan azért szeretem a hétpróbát, mert annyira változatos. Ha mégis választanom kellene, akkor a távolugrást, a gátfutást és a magasugrást emelném ki. Talán ezek állnak legközelebb hozzám.

– Milyen gyakran jársz edzésre?

– Heti ötször, általában a suli után a Lánchíd utcai általános iskola pályájára, valamint az új atlétika centrumba, de vannak napok, amikor a Lánchíd iskolánál kezdek reggel. Szerencsére közel van a két suli egymáshoz.

– Össze tudod egyeztetni a sportot a tanulással?

– Igyekszem, hol több, hol kevesebb sikerrel. Amikor edzésről hazaérek, sokszor már nagyon fáradt vagyok, de azért előveszem a könyveket. Szerencsére a Bolyai gimnázium nagyon toleráns, legalábbis velünk, sportosztályosokkal biztosan. Gyakran megyünk versenyekre, így egy-egy dolgozat megírását vagy feleletet kérhetjük későbbi időpontra.

– Mikor lesz a következő versenyed?

– Karácsonykor picit pihentem, de két ünnep között már zajlottak az edzések. Az év első hónapjaiban vannak a fedettpályás versenyek, majd májusban a szabad pályás. Bízom abban, hogy nyáron pedig a junior világbajnokságon képviselhetem Kecskemétet, amennyiben addig teljesítem az adott szintet.

Szűcs Szabina a Bolyai gimnázium végzős diákja. Érettségi után egy évig csak a sportra akar koncentrálni
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

– Idén érettségizel. Hogyan képzeled a jövőd?

– A sportot szeretném folytatni, nagy vágyam, hogy kijussak az olimpiára. Ugyanakkor reálisán látom a helyzetet, így szeretnék egy civil szakmát is szerezni. Eddig edző szerettem volna lenni, de nemrég elbizonytalanodtam, mivel egy edzőnek nem sok ideje jut a családjára a folyamatos versenyek miatt. Érettségi után szeretnék egy évet pihenni, csak a sportra és a nyelvvizsga megszerzésére koncentrálni. Közben pedig majd eldöntöm, hogy merre tovább.

– Sportolóként szigorú diétán vagy?

– Próbálok odafigyelni arra, hogy mit eszem és iszom. Bevallom, azért én is szoktam csipszet vagy csokit enni, utóbbi nagy kedvencem. Mivel ajánlott, hogy verseny előtt három héttel ne együnk csokit, édeset, ezt azért igyekszem betartani. Az edzőm azonban nagyon rendes, amíg szálkás vagyok, nem tilt semmit, rám bízza. Egyébként az étrendemben sok a gyümölcs, a csirkehús és szinte mindig csak vizet iszom.

– Jut időd szórakozásra?

– Nem igazán, de nem is bánom. Én a sportolók között érzem jól magam. Megértjük egymás sport iránti megszállottságát, ugyanúgy gondolkodunk, ugyanaz motivál minket. Ha nem sportolhatnék, hiányozna az életemből. Nekem ez ad erőt, rendszert az életemnek. Ráadásul sok tapasztalatot szereztem a versenyeken, nem beszélve arról, hogy a világ számos országába eljutottam. Jártam már Tajvanon és Bakuban is.

Sokszor állt már dobogón

Szűcs Szabina a KARC-KESI korosztályos válogatott atlétája. Az U18-as világranglistán hétpróbában a legjobb hat között jegyzik, az európai ranglistán a második helyen áll. A Nemzetközi Gyermek Világjátékokon két alkalommal is érmet szerzett Kecskemét képviseletében. A nyáron Bakuban rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a magyar válogatott tagjaként hétpróbában képviselte hazánkat. Az U18-as négy nemzet válogatott viadalon távolugrásban első helyezést ért el. Szabad és fedett pályás ifjúsági országos bajnokságokon számos első helyezést, összesen eddig 26 dobogós helyezést szerzett, országos csúcstartó hét- és ötpróbában. Iskoláját képviselve eddig tíz alkalommal szerzett diákolimpiai bajnoki címet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában