Kiskunfélegyháza

2019.12.10. 11:30

Jubileumot ünnepelt a Palestrina kórus

Hangversennyel ünnepelte tízéves jubileumát a kiskunfélegyházi Palestrina Kamarakórus a napokban. A jeles évforduló alkalmából Szatmári Imrével, a kórus alapítójával és vezetőjével beszélgettünk.

Vajda Piroska

A kamarakórus a Szent István-templomban adott nagy sikerű koncertet

Forrás: Petőfi Népe

Tíz éve azzal a céllal alakult meg a kiskunfélegyházi Palestrina Kamarakórus, hogy műsorukkal emeljék a félegyházi Szent István-templom szertartásainak művészi színvonalát. Mindemellett igény mutatkozott arra is, hogy változatos helyszíneken és alkalmakkor koncerteken, ünnepségeken, családi és társadalmi rendezvényeken is fellépjenek – tudtuk meg Szatmári Imrétől, aki több évtizeden át kántor-karnagy és zenetanár volt nyugdíjazásáig. Ugyanakkor Kiskunfélegyháza nemzetközi hírű együttesének, a Zenebarátok Kórusának is karnagya volt több mint másfél évtizede. Nevét zeneszerzőként is ismerik sokfelé – annak ellenére, hogy művei nyomtatásban még nem láttak napvilágot – számos alkotása szerepel hazai és határon túli kórusok műsorán.

Szatmári Imrétől azt is megtudtuk, hogy elsősorban Félegyházán és környékén váltak ismertté és sikeressé, ám az ország számos helyén és a határon túl is szerepeltek már. Így például Délvidéken, Felvidéken és Erdélyben is öregbítették a magyar és kiskunfélegyházi kóruskultúra hírnevét. Repertoárjukban megtalálható minden korszak kórusirodalmának egyházi alkotása és világi művek is szép számmal. A kórusvezető arról is beszámolt, hogy három éve részt vettek Budapesten a Mária Rádió II. országos kórusversenyén, ahol ezüst minősítést értek el. Az Éneklő Magyarország országos minősítő zsűrije előtt pedig fesztiválkórus fokozatot kaptak. Néhány éve önálló lemezük is megjelent. A tavaly megjelent Félegyházi Karácsony című CD-n pedig több művel szerepelnek. A Palestrina Kamarakórus munkáját a város vezetősége is elismeri, hiszen már több alkalommal felkérték a kórust városi ünnepségek, rendezvények zenei szolgálatára, amit sikeresen teljesítettek.

Szatmári Imre beszámolójából az is kiderült, hogy a félegyházi kórusok közül először a Palestrina Kamarakórust kérték fel arra, hogy vegyen részt az országos Bárdos Zenei Hetek programjában. Idén nyáron pedig Segesváron, illetve Fehéregyházán, a nemzetközi szintű Petőfi ünnepségen nemcsak Kiskunfélegyházát, hanem az anyaországot is képviselték színvonalas fellépésükkel.

A kamarakórus a Szent István-templomban adott nagy sikerű koncertet
Fotó: Petőfi Népe

Tízéves jubileumuk alkalmából a Szent István-templomban hálaadó szentmisén és azt követő koncerten népes közönség előtt tartotta jubileumi ünnepségét a kórus. Ízelítőt adtak az elmúlt tíz esztendő változatos repertoárjából, miközben vetített képes beszámolóban ismertették szerepléseiket, élményeiket, eredményeiket, kirándulásaikat. A közönség a koncert végén állva, vastapssal jutalmazta a színvonalas előadást.

A Palestrina Kamarakórus tagjai

Csikós Tiborné, Nagy Zoltánné, Vízhányóné Papp Mónika, Hajnalné Fülöp Mónika, Kátai-Urbán Olga, Király Mihályné, Fazekas Tamás, Pallagi Dénes és Szatmári Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában