Kalocsa

2019.12.14. 20:00

A fúrt kutak moratóriuma még mindig él

A napokban megtartotta első közmeghallgatását az új kalocsai képviselő-testület, amelynek évente lega­lább egyszer kötelező ilyen eseményt szerveznie, előre meghirdetve.

Gábor János

Simon Zoltán alpolgármester (balról), Font Sándor országgyűlési képviselő és Filvig Géza polgármester a közmeghallgatáson

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Dr. Filvig Géza polgármester a régióban bevett szokásnak megfelelően indítványozta, hogy a lakossági kérdések előtt Font Sándor országgyűlési képviselő tartson beszámolót, mivel Kalocsán „eddig ez nem volt gyakorlat” – fűzte hozzá a településvezető. Font Sándor ismertette, mivel foglalkozott az országház az ülésezés szempontjából rövid munkaévben. Annak ellenére, hogy a két, erre az évre eső referendum (európai parlamenti és helyhatósági választás) miatt hosszabb leállások voltak, az országgyűlés 344 törvényt alkotott, és az év végéig hátralévő időben további harmincnak várható az elfogadása – vette sorra az országgyűlési képviselő.

A képviselő kitért az általa vezetett mezőgazdasági bizottság munkájára is, ezzel kapcsolatban csak néhány, többeket érdeklő aktualitásról beszélt. Hangsúlyozta például, hogy a kerti fúrt kutak bejelentésére vonatkozó moratórium még mindig él, jövő év végéig. Hozzáfűzte: egyelőre senkinek sincs ezzel kapcsolatos teendője, lévén csak a tavaszi ülésszak folyamán várható a részletes szabályozás kidolgozása, magyarán akkor dől el, hogy konkrétan milyen típusú kutakra vonatkozik majd a bejelentési kötelezettség. Egy biztos: ezzel kapcsolatban csak kevés teendője lesz a tulajdonosoknak, és az ügyintézésért nem kell majd fizetniük – szögezte le. Hazánk gazdasági növekedéséről és lehetőségeiről szólva megjegyezte: „az Unió­ban is irigyelt” számokat – öt százalék feletti növekedés évente – legfeljebb „egy dolog ingathatja meg”, az amerikai–kínai és újabban az amerikai–francia vámháború miatt várható pénzügyi bizonytalanság.

A közmeghallgatás első lakossági kérdését Font Sándor felé irányozták. Egy nyugdíjas sérelmezte, hogy az időskori járadékok mértéke nem elegendő, szerinte az még az inflációt sem követi. Az országgyűlési képviselő erre reagálva szemléltette: a 2010 előtti világválság utáni években sok ország a szinten tartásra sem volt képes, sőt több helyen még jelentősen csökkentették is az állami nyugdíj mértékét, legszélsőségesebb mértékben, harminc százalékkal pont a szomszédban, Romániában – mondta válaszában Font Sándor, majd kérte, hogy legalább az értékállóság megőrzésére való törekvést „tessék értékelni”, bár maga is elismerte, hogy a korrekciók főleg a magasabb nyugdíjakra vannak jó hatással. Keresik viszont a megoldást arra, hogy a kisebb járandóságok nagyobb mértékben emelkedjenek a jövőben – tette hozzá.

Simon Zoltán alpolgármester (balról), Font Sándor országgyűlési képviselő és Filvig Géza polgármester a közmeghallgatáson
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Bolvári Ferdinánd is felszólalt, aki az „irreálisan magas” szemétdíjakat firtatta. Az önkormányzati választáson alulmaradt polgármesterjelölt az országgyűlési képviselő közbenjárását kérte az ügyben, lévén a szolgáltató cég korábban úgy nyilatkozott, hogy a díjcsökkentés „miniszteri hatáskör”. Kifejtette: méltatlannak tartja, hogy a falvakból a kalocsai telepre vitt hulladék elszállításáért feleannyit kell fizetni, mint a városlakóknak, miközben a szolgáltatás a kisebb távolságok miatt nem is jár akkora költséggel. Font Sándor válaszában emlékeztetett: a rezsicsökkentés idején a kormány befagyasztotta az árakat, amelyeket így valószínűleg csökkenteni sem lehet, de a szemétszállító céget lényegében „önkormányzatok sokasága birtokolja”, ezért nem biztos, hogy miniszteri hatáskörbe tartozik az ügy. Annyit mindenesetre megígért, hogy utánanéz, milyen lehetőségek lennének a díjcsökkentésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában