Kiskunhalas / galériával

2019.11.20. 11:30

Rászoruló családok és hajléktalanok kapták az Erzsébet-kenyeret

Mintegy hetven rászoruló család és a hajléktalanszálló lakói kapták meg azt a mintegy fél mázsa kenyeret, amit az alsóvárosi római katolikus plébánia közösségi házában szenteltek meg Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezve. A városban tizenkét évvel ezelőtt állítottak Szent Erzsébetnek emléktáblát a róla elnevezett téren és emlékeznek meg minden évben.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóján, 2007-ben, Seregély István nyugalmazott, azóta néhai egri érsek részéről volt egy országos felhívás a Szent Erzsébet jubileumi évhez kapcsolódóan, hogy Magyarország minél több településén, nevezzenek el közterületet Árpád-házi Szent Erzsébetről. – Kiskunhalas érzékeny és fogékony volt erre a meghívásra – emlékeztetett Brassó Imre Albert, a Keresztény Demokrata Néppárt (KDNP) kiskunhalasi alapszervezetének elnöke, aki elmondta, hogy a KDNP a kezdeményezést az önkormányzat képviselő-testülete elé terjesztette. A képviselők elfogadták a javaslatot, így 2007. november 19-én, Kiskunhalason zárhatta az egyházmegyében a Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a jubileumi esztendőt.

Ekkor olvasták fel Seregély István egri érsek köszöntőlevelét, amelyben példaként állította a kiskunhalasiak elé Szent Erzsébet életét. Azóta, minden évben tartanak megemlékezést a Kossuth-Jósika és az Árpád utca kereszteződésében található Szent Erzsébet téren, ahol az ott lévő háztömb falán egy márványtábla is őrzi Árpád-házi Szent Erzsébet emlékét.

Idén is megemlékeztek a halasiak a magyarok szentjéről, mécseseket és virágokat helyeztek el az emléktábla talapzatánál.

Hozdik Zsolt kanonok-plébános arról beszélt, hogy mindössze huszonhat évet élt Szent Erzsébet, és mégis ez a rövid élet ennyire neves, példaértékű magyarrá tette őt szerte a világban. – A jótékonyságnak a szimbólumává lett, huszonhat év alatt szentté tudott válni, Istennek valódi emberi tükörképévé ebben a világban. Pontosan azért, mert mindig tudott jó lenni, és jót tenni. Jónak lenni, az valójában nem más, mint a teremtettségünkből fakadó küldetésünk – fogalmazott Hozdik Zsolt.

A Kiskunhalasi Római Katolikus Főplébánia vezetője külön is kitért arra, hogy mennyire megérintette azoknak a kisgyermekeknek a példája, akik a híradások szerint azt kérték, hogy a karácsonyi ajándékukról lemondanának annak az összegét az SMA 1-ben, vagyis a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő Zente gyógyulására ajánlják fel. (Zente számára végül rekordidő, vagyis mindössze egy hét leforgása alatt sikerült összegyűjteni a világ legdrágább gyógyszerére a pénzt, vagyis a 700 millió forintot. a szerk.) – Ez nagyon megható és nagyon nagy tanúságtétel kicsi gyermekek részéről. Szent Erzsébetnek ez a csodálatos példája ragyogott fel ezeknek a gyermekeknek a tettében – mondta a plébános.

A megemlékezés után a főplébánia közösségi házában tartott szentmisén Hozdik Zsolt megszentelte a több mint fél mázsa Erzsébet-napi kenyeret, amit a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Családok Átmeneti Otthonában élő családok és a Molnár utcai hajléktalanszálló lakói kaptak.

– Szeretnénk, ha csak jelképesen is, a karitatív és különböző segítő szolgálatban dolgozókra, a rászorulókra felhívni a figyelmet, és arra, hogy van egy olyan szentünk, aki sok száz évvel ezelőtt sok jót tett a szegényekért, rászorulókért, ami ma is példaként kell, hogy álljon mindannyiunk előtt – fogalmazott Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában