Kiskunfélegyháza

2019.11.05. 11:30

Kutyák és gazdáik közösen futottak

Első alkalommal rendezték meg a Kiskun Kutyás Terepfutó versenyt a kiskunfélegyházi Parkerdőben a napokban. A hagyományteremtő eseményről a főszervező, Papp Viktória számolt be hírportálunknak.

Vajda Piroska

Papp Viktória és hűséges versenytársa

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: David Taylor

Papp Viktória húsz éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Közel másfél éve talált rá és szeretett bele a canicross sportágba, a kutyás terepfutó versenybe. Először csak egy kutyával, a most négy és fél éves belgajuhász Perkével kezdett versenyekre járni. Vele már egy szegedi országos futóversenyen a dobogó harmadik fokára is felállhatott. Tavaly októberben pedig beleszeretett egy kedves kis kócosba is, és örökbe fogadta másik társát, Sammyt a kiskunfélegyházi kutyamenhelyről. Így hármasban kezdték el a közös futást és trenírozást, amit azóta több közös futóverseny is követett.

Papp Viktória úgy véli, hogy az utóbbi néhány évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a futóversenyek és ezzel párhuzamosan a kutyás futóversenyek is. Elmondta, a canicross sportág lényege, hogy a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat, hogy minél hamarabb megtegyék a versenytávot a futóverseny szabályai szerint.

– A legfontosabb szabály, hogy a kutyának kell elöl futni legalább a pálya 95 százalékán. A gazda és a kutya között pedig feszülni kell a póráznak. A futósebességet a gazda határozza meg. Fontos az is, hogy a kutya idősebb legyen egyévesnél, nem lehet agresszív sem az emberrel, sem más kutyaversenytársakkal szemben – sorolta Viktória.

Azt is elmondta, hogy a sportágon belül is egyre nagyobb érdeklődés övezi az olyan jellegű versenyeket, ahol különböző ugró-, kúszó-, mászó-, dobó- vagy akár úszóakadályokat is teljesítenie kell a párosnak. Ezek közül is a legkeményebb az európai szintű Hard Dog Race, de ilyen az Irondog-Man verseny is, melyeket idén Viktória is kipróbált Perkével.

– Ezek a versenyek sokkal nagyobb összpontosítást és a kutya-gazda közötti szoros, illetve kölcsönös együttműködést igényelnek, ezért is ajánlott ezeken a versenyeken egyszerre csak egy kutyával indulni – nyilatkozta lapunknak a félegyházi szakember, aki az így szerzett tapasztalatok alapján szervezte meg a félegyházi megmérettetést.

– Azért is tartottam fontosnak ezt a versenyt, mert a környékünkön még nem terjedtek el, és szerettem volna lehetőséget biztosítani az amatőr és hobbisportolóknak. Így valósult meg a baráti hangulatú, kezdőknek is teljesíthető akadályfutó kutyás verseny a Parkerdőben – mondta Viktória.

Papp Viktória és hűséges versenytársa
Fotó: Petőfi Népe

Az I. Kiskun Kutyás Terepfutó Versenyre az ország minden tájáról érkeztek, több mint nyolcvan nevező regisztrált. A résztvevők három, junior-, női és férfikategóriában versenyeztek. A visszajelzések alapján sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött a szervezők, akik már tervezik a jövő évi folytatást. Papp Viktóriától azt is megtudtuk, hogy a hagyományteremtő versenyen a Fido Bácsi Alapítvány árva kutyusai javára is gyűjtöttek. A téli hidegre készülve plédeket és adományokat folyamatosan várnak a menhelyen.

Magyar versenyzők az élvonalban

A canicross sportágat Európa-szerte több ezren űzik, többek között Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Franciaországban, Svájcban, Belgiumban, Csehországban és Lengyelországban. Továbbá rohamosan fejlődik a sportág Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Szlovákiában, Szlovéniában, Oroszországban és Szerbiában. A magyar versenyzők a 2000-es évek kezdetétől Európa élmezőnyébe kerültek, de vannak olyan hazai versenyzők, akik világszinten is a legjobbak közé tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában