Kecskemét

2019.10.25. 20:00

Végső búcsút vettek Alföldyné Dobozi Esztertől

Péntek délután kísérték utolsó útjára Alföldyné Dobozi Esztert, a Kodály Iskola volt igazgatóját a kecskeméti református temetőben.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az életének 64. évében, hosszú betegség után október 9-én elhunyt József Attila-díjas költőt, a Forrás folyóirat szerkesztőjét Varga Nándor református lelkész búcsúztatta el, majd Füzi László, a Forrás főszerkesztője, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, Balogné Papp Boglárka, a Kodály Iskola igazgatója és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke emlékezett rá. A temetésen dr. Salacz László országgyűlési képviselő is részt vett.

Dobozi Eszter Cegléden született 1956-ban. A szegedi egyetem magyar-történelem szakán végzett, majd középiskolai tanárként Cegléden és Kecskeméten tanított. 1995 és 2019 között a kecskeméti Kodály Iskola igazgatója volt. A Forrás folyóirat szerkesztője 1989-től.

Versei 1978-tól jelentek meg különböző folyóiratokban, a Tiszatájban, a Forrásban, az Alföldben, a Mozgó Világban, az Új Írásban, a Napjainkban és a Kortársban, a Hitelben és a Magyar Naplóban. Első önálló verseskötete, az Egy 1986-ban, a Tíz körömmel című szociográfiája 1994-ben jelent meg. Két regény fűződik a nevéhez, a Túl a rákbarakkon. Angelika naplójából (2008) és a Sánta Kata (2011). Utolsó verseskötete, a Hószín átfut, sár fennakad 2018-ban látott napvilágot.

Dobozi Eszter 1992-ben Pilinszky János-díjat, 2004-ben Arany János-díjat, 2010-ben József Attila-díjat kapott. A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként 2018-ban Magyarország Babérkoszorúja díjat vehetett át.

Hírportálunk augusztusban interjút készített az József Attila-díjas költőnővel, aki őszintén beszélt családjáról, betegségéről, férjével való megismerkedésükről, arról, hogy életében hogyan fért meg egyszerre a költészet és a vezetői munka, és hogy mit érez a legnagyobb sikereinek. Olyat is elárult, amiről még soha nem beszélt nyilvánosság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!