Kalocsa

2019.10.03. 20:56

Ötvenhét éves lenne a légvédelmi ezred

Az ötvenhét évvel ezelőtt alakult Légvédelmi Tüzérezred emléke előtt tisztelegtek Kalocsán.

Gábor János

A Kalocsa – Katonaváros emlékműnél zajlott a megemlékezés

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Magyar Honvédség 15. Kalocsai Légvédelmi Rakétaezrede (illetve annak jogelődje, a Légvédelmi Tüzérezred) 1962-ben jött létre – ennek emléke előtt tisztelgett a napokban a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre (KLKHK), a Csilás parki Kalocsa – Katonaváros emlékműnél. A megemlékezésen közreműködött a Mezei Virágok Népdalkör, az indulókat a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar játszotta, míg a díszelgőket egy új alakulat, a 38. területvédelmi zászlóalj adta.

– A légvédelmi rakétaezred történetét három évszámhoz lehet kötni: 1962-ben megalakult, 1981-ben átfegyverzésre került, tüzérségről rakétára, 1997-ben felszámolták – summázta a mérföldköveket lapunknak nyilatkozva dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a megemlékezést szervező KLKHK elnöke. – Voltak békés és kevésbé békés feladatai, amit az akkori politikai rendszerek kényszerítettek ki a Magyar Néphadseregből, majd később a Magyar Honvédségből – magyarázta.

A tiszt felidézte: a feladat mindig objektumok vagy csapatok oltalmazása volt, ezért tartottak kiképzéseket, éles lövészeteket. Ez utóbbiak során derült ki: ha ellenséggel szemben is használni kellett volna a fegyvereket, akkor a célnak maradéktalanul megfeleltek volna. A KLKHK egyébként az ezred ­egykori tagjaiból áll, így egyre fogyatkoznak: vannak, akik elhunytak, mások elköltöztek, de a megmaradtak és tisztelőik mindig figyelnek az évfordulókra.

– Furcsa ember a katona, hiszen azért fog fegyvert, hogy ne legyen háború – mosolygott dr. Kovács. – Azért van, hogy elrettentse azt, aki ellene fordul, de ha fegyvert fog, akkor muszáj használnia. Mi ezt nem értük meg, szerencsére. Senki sem akart volna élesben feladatot végrehajtani, de készenlétben álltunk: ha kellett volna, bármikor megtesszük – emlékezett.

A Kalocsa – Katonaváros emlékműnél zajlott a megemlékezés
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában