galériával

2019.10.06. 07:00

Kívül-belül megújult a fehértói könyvtár

Több sikeres pályázatnak is köszönhetően mostanra kívül-­belül megújult a Kunfehértói Közösségi Színtér és Könyvtár. A közelmúltban ünne­pélyesen felavatták és átadták a könyvtárat, ahol a gyerekeknek külön rész­leget is kialakítottak.

Pozsgai Ákos

A felújítás során külön teret alakítottak ki a gyermekek számára

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A fejlesztés már régóta esedékes volt, hiszen az épület, amelyben a könyvtár, információs és közösségi hely található, külsőleg megújult ugyan az elmúlt időszakban, a belső tere azonban már régen elavult, korszerűtlen volt. A mostani pályázatban több fejlesztés is megvalósult.

A könyvtár felújítására és az új berendezésekre a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán indult az önkormányzat, amelyen 3,498 millió forintot nyert, ehhez az összeghez az elnyert keret tíz százalékát tette még hozzá a település.

A felújítás során a gyerekeknek kialakítottak egy külön teret a számukra megfelelő bútorzattal. Az új polcok és berendezések az épület másik felén lehetővé teszik a felnőttek számára is a kényelmes válogatást és olvasást, az új szőnyegek és kiegészítők pedig otthonos légkört teremtenek.

– Egy intézmény fejlesztése nagy ünnep és kivételes esemény egy kis település életében – mondta köszöntőjében Huszár Zoltán polgármester, aki külön is kiemelte, hogy a pályázat megvalósításában komoly segítséget nyújtottak a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai.

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy nem központi típusterv szerint újították fel az intézmény, épp ezért nincs is két egyforma könyvtár a megyében. Amiben mégis közösek, hogy mindegyiknek a hangulata, a lelke egyforma.

– A régi fajta könyvtárakkal ellentétben, ahol mindig csendben kellett lenni, a mostani könyvtárak már inkább egyfajta közösségi terek, ahol a nyomtatott könyv mellett van internet is, úgy alakították ki, hogy valamennyi korosztály jól érezze magát, ahol a rohanó világunkban beszélgetni is lehet, a személyes kapcsolatokat ápolni – fogalmazott.

Ramháb Mária, a kecskeméti Katona József megyei könyvtár igazgatója kiemelte: több pályázat találkozott össze eredményesen és ennek köszönhetően sikerült megújítani a könyvtárat kívül és belül egyaránt.

– Ha lelke van a könyvtárnak, akkor csak tőlünk van, akik látogatjuk ezeket a helyeket – mondta köszöntőjében. Kitért arra is, hogy új könyvtárak építésére nem igazán van lehetőség, utoljára a megyében huszonöt évvel ezelőtt épült Kecskeméten a megyei könyvtár.

– Többnyire a meglévő könyvtárakat tudják bővíteni, felújítani, korszerűsíteni és átalakítani. Ez történt Kunfehértón is, amikor a település önkormányzata úgy döntött, benyújt egyszerre több pályázatot ahhoz, hogy ez a ház teljesen megújuljon. Bács-Kiskun megyében ezzel együtt eddig több mint száz könyvtárat újítottak fel – mutatott rá a megyei könyvtár vezetője.

A gyerekeket és a felnőtteket is várja a megújult intézmény

Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója a teljesen megújult könyvtárnak egy óriási plüss-játékmacit és társasjátékokat ajándékozott, amivel a gyermekek játszhatnak majd.

A legkisebbeket könyvtári foglalkozásokkal várják az intézmény munkatársai, rendezvényeket, klubfoglalkozásokat, tanfolyamokat tartanak majd nekik. A fogyatékkal élők hangoskönyveket kölcsönözhetnek.

A kunfehértói könyvtárat a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár látja majd el kölcsönözhető könyvekkel, folyóiratokkal. Helyben számos napilap, újság és folyóirat legfrissebb számát lehet olvasni. Emellett számítógépes szolgáltatások is igénybe vehetők, mint például ingyenes internethasználat, az Európai Unióval kapcsolatos információk, pályázati hírek, illetve egyéb irodatechnikai szolgáltatásokat is lehet kérni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában