Kiskunfélegyháza / galériával

2019.10.20. 20:00

Az újszülöttosztálynak gyűjtöttek a tetoválófesztiválon

Második alkalommal is bizonyosodott, hogy a tetovált, sokszor zord külső érző szívet takar. A második kiskunfélegyházi tetoválófesztivál résztvevői ugyanis több mint nyolcszáz ezer forintot gyűjtöttek össze a Bács-Kiskun megyei kórház újszülöttosztálya részére. A szombati jótékonysági eseményhez húsz tetoválóművész csatlakozott és ajánlotta fel munkáját a nemes ügy támogatására.

Vajda Piroska

Fotó: Pozsgai Ákos

A jótékony célú tetoválófesztivált Kertész-Farkas János félegyházi tetoválóművész ötlete alapján tavaly szervezték meg első alkalommal a Rocktárban. A kezdeményezés mellé állt Papp Anett A Béke Egy Mosollyal Kezdődik Alapítvány elnöke, Ónodi Árpád a Rocktár vezetője és nem utolsó sorban a tetoválóművészek is. A hagyományteremtő rendezvény bevételét a szervezők minden évben gyermekek gyógyíttatására szeretnék fordítani. Tavaly a szegedi gyermekonkológia fejlesztésére, idén a kecskeméti kórház újszülöttosztályának ajánlották fel a szervezők.

Ónodi Árpád a Rocktár vezetője olyan környezetben dolgozik, ahol a tetoválás nagyon jellemző a közönségre és a fellépőkre egyaránt. Mint mondta, nagyon jó közösséget ismert meg mind a tetoválók, mind a tetováltak körében, akik rendkívül jó szívű emberek, első szóra teljes mellszélességgel az ügy mellé álltak. – Nagyon örültem, amikor Papp Anett és Kertész-Farkas János megkerestek a jótékonysági tetoválófesztivál ötletével, nem volt kérdés, hogy a csapatommal segítem a megszervezését. Idén segítségünkkel amerikai autók és épített motorok felvonulása és kiállítása is várta a fesztivál közönségét immár a városi sportcsarnokban, a Rocktár épületét ugyanis kinőtte a rendezvény – nyilatkozta Ónodi Árpád.

Papp Anett főszervezőtől, az esemény háziasszonyától megtudtuk, úgy állították össze a fesztivál programjait, hogy minél szélesebb kört megszólítsanak. Így a tetoválóművészek helyszíni versenye mellett, piercingezés, haj- és sminktetoválás, henna, barber show, lézeres tetoválás eltávolítás és gyermekprogramok is várták az érdeklődőket. Papp Anett azt is elmondta, hogy a fesztivál 828 ezer forintos bevételéből a kecskeméti kórház újszülöttosztályának egy tűszúrás nélküli sárgaságmérő készüléket vásárolnak. Kelemen Edit főorvos tájékoztatása szerint nagyon régóta szeretnének egy ilyen készüléket az osztályra, de eddig nem volt lehetőségük ezt beszerezni.

A tetoválás szinte egyidős az emberiséggel. Az önkifejezésnek ezt a formáját azonban még ma is előítéletekkel fogadja a társadalom. Kis Juhász Karolina kecskeméti tetoválóművész szerint már hazánkban is egyre népszerűbb a tetoválás és kezdünk felzárkózni a nyugati országokhoz. Mint mondta, hölgyek és férfiak, öregek és fiatalok egyaránt varratják magukat. Az emberek többsége emlékekhez, fontos eseményekhez kötik a tetoválásaikat. Karolina szerint a legnagyobb hiba, ha valaki aktuális szereleme nevét varratja magára.

– Próbáljuk arra inteni a vendégeket, hogy legyenek körültekintőek és csak olyan mintát, feliratot válasszanak, amiben száz százalékosan biztosak, de még így is előfordulnak tévedések – mondja Karolina, aki szerint jelenleg a miniatűr írások és a realisztikus minták a divatosak.

A jászszentlászlói Krupa-Tóth Nikolett öt éve nyitotta meg szalonját. Bár pénzügyi szakterületen diplomázott, mégis visszahúzott a szíve a rajzoláshoz. Mint mondta a tetoválásban az motiválja, hogy ezáltal valóban maradandót alkothat. – Számomra a tetoválás a művészetet jelenti. Örülök, ha az alkotásokba belevihetem saját elképzeléseimet is. Elsősorban nőies vonalakkal dolgozom, nem szeretem a nagyon határozott és erőteljes stílust. A képeimen a lágy vonalak, árnyékolások a jellemzőek. Jelenleg nagyon divatos motívum a rózsa és az óra, én mindig arra törekszem, hogy ezeket is egyedivé tegyem. Sokan kérik a végtelen jelet, vagy kis fekete madarat, ezekről általában lebeszélem az ügyfeleimet, hiszen a szabadságot még nagyon sokféleképpen ki lehet fejezni – vélekedett Nikolett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában