Kecskemét / galériával

2019.10.14. 20:00

Az alkalmazkodás és a tanulás a jövő záloga

Helló Jövő címmel rendezték meg hétfőn a Nőnek lenni jó! Konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába. Az esemény jubilált is, hiszen tizedik volt a sorban, melynek előadásai a jövő és az életterületek ma tapasztalható rendkívül gyors változásaihoz való alkalmazkodás témája köré épültek.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Csatos Erika, a konferencia megálmodója és főszervezője elmondta, hogy témaválasztásukat az indokolta, hogy a jövővel kapcsolatban nem a reménykedés, sokkal inkább a közelítő ismeretlen kihívásaitól való félelem jellemző az emberekre. Félünk attól, hogy mit hoz a jövő munkája, hogyan befolyásolja munkahelyünk meglétét a mesterséges intelligencia fejlődése és a robotizáció, mit hoz párkapcsolatunk jövője és milyen kihívásokat rejt a hagyományos családmodell mellett már régen megjelent mozaikcsalád és számos más életterületen is félelmet generál bennünk a be nem látható jövő. A konferencia előadói ezeket a félelmeket igyekeztek használható információkkal feloldani.

Csatos Erika hangsúlyozta, hogy a tizedik jubileumát ünneplő konferencia öt évvel ezelőtt 40 résztvevővel indult, majd fokozatosan megtöbbszöröződött az érdeklődők létszáma, ma már mintegy 180 vendég regisztrál egy alkalomra. Kiemelte, hogy a résztvevő vállalkozónők inspiráló közösséget jelentenek egymás számára, egy-egy találkozás jó alkalmat teremt a vállalkozói tapasztalatok kicserélésére, szakmai együttműködések kialakítására és számos új ötlet születik ilyenkor. A konferencián támogatói jegy megváltásával lehet részt venni, melynek bevételét jótékony célra fordítják. – Az öt év és a tíz konferencia jó alkalom arra, hogy számvetést készítsünk. Ez idő alatt öt és fél millió forintot fordítottunk jótékony célra. Erre igazán büszkék vagyunk – fejtette ki Csatos Erika. Idén 500 ezer forint adományt ajánlottak fel a Hírös Koraszülöttekért Alapítványnak, 300 ezer forintot az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványnak (E-KECSAP), ez utóbbit egy koraszülött testvérpár két hetes fejlesztésére fordítják. További 200 ezer forinttal támogatták az M. Bodon Pál Zeneiskolát, melyet egy kottaszerkesztő program futtatására alkalmas számítógép megvásárlására fordítanak. A konferencia szervezőcsapata bekapcsolódik a 10 millió fa kecskeméti mozgalomába és 150 ezer forint értékben vásároltak fákat, melyeket november 9-én a Boldogasszony téren ültetnek el.

Az előadók változatos szakmai és egyéb életterületek jövőjéről szóltak. Bartók János kórházigazgató a jövő kórházairól, az egészségügyi szektort érintő jövőbeli megatrendekről és a páciens és a kibertechnológia viszonyáról beszélt.

Tóth Mónika pszichológus kapcsolataink jövőjéről, a mozaikcsaládok kihívásairól. A kapcsolatok jövőjének zálogát a férfi és a nő kölcsönös megértése jelenti.

Ferencz Judit stíluskommunikátor a divat jövőjéről beszélt. Meglátása szerint ebben a jó minőségű, tartós és fenntartható módon készült ruhák kapnak főszerepet.

Juscsák György, a JP Morgan igazgatója a női pénzügyekről beszélt, vagyis arról, hogy miként kezdjék el a nők az anyagi öngondoskodást annak érdekében, hogy egy átalakuló társadalomban is biztonságos időskort alapozzanak meg.

A jövő szakmái alkalmazkodást követelnek

Ördög Dóra, a kamara szakképzési igazgatója a szakmák jövőjéről és a jövő szakmáiról szólt, melyekkel kapcsolatban nagyon fontos az új ismeretek megszerzése. Frankó Csuba Dea jövőkutató, a Spark intstitute vezetője elmondta, hogy azok a trendek, technológiák, melyekről azt gondoljuk, hogy évtizedek múlva valósulnak meg, valójában már jelenünk részei. Gyorsan változó világunkban kulcsképesség a rugalmasság, a folyamatos alkalmazkodás és az élethosszig tartó tanulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában