hősi emlékmű

2019.10.01. 11:05

Átadták a megújult emlékművet Solton

Ünnepélyes keretek között adták át a solti ­református templom kertjében álló, megújult első világháborús hősi emlékművet, valamint a solti temetőben ­található huszonkét felújított síremléket.

Lencsés P. Anna

A Solti Református Egyházközség pályázott a református templom kertjében levő első világháborús hősi emlékmű és a református temetőben levő sírok felújítására. Két pályázatot is elnyertek, az emlékmű felújítására 1,9 millió forintot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól, a másikat a temetői sírkövek helyreállítására, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól 2,1 millió forint értékben.

A felújítási munkálatok folyamán a hősi emlékműről eltávolították a régi írástáblákat, amelyek az elmúlt év­tizedekben megkoptak, ezért a felírt neveket már nem lehetett újrafesteni. Az emlékművet megtisztították a megtelepedett mohától és a szennyeződésektől, kijavították a repedéseket, sérüléseket. A szinte eredetivel megegyező állapotba került, 1924-ben felavatott alkotásra végül felhelyezték az újravésett, aranyozott névtáblákat.

A református temetőben huszonkét első világháborús hősi halottnak állítottak emléket. Hét katona családi sírban nyugszik, illetve azokon van róluk emlékezet. Tizenöt olyan síremlék van, amelyek egységesen, hatvan centiméter magas „csapott” betonkockák. Rajtuk vésett felirat: A HAZÁÉRT, a név és a halálozási dátum. Mivel a síremlékek olyan állapotban voltak, hogy felújításuk nem volt lehetséges, ezért műkőből új sírkövet készítettek, amelyeken márványtáblába vésték bele a korábbi feliratokat. Eredetileg a síremlékek rendelkeztek egy-egy stilizált fejfával is, ezeket is pótolták. Az új kopjafákhoz szükséges tölgyfát adományként kapták. A szinte eredetivel megegyező új fejfákat, hasonlóan a korábbiakhoz, a sírkövek mögé állították.

Megkoszorúzták az első világháborús emlékművet
Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe

Csütörtökön délután hálaadó istentisztelettel emlékeztek az első világháborús hősökre a református templomban, ahol Váradi Péter, a solti gyülekezet lelkésze mondott köszönetet a felújításban résztvevőknek, többek között Weiszgáber János és Csikós József kőfaragóknak és Horváth László asztalosnak példaértékű munkájukért, amelyet közmegelégedésre végeztek el. Majd Jákob János dandártábornok, a protestáns tábori lelkészség püspöke hirdetett igét. Ezt követően dr. Téglás Gyula alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság kiemelt főtisztje szólt az ünneplőkhöz. Beszédében az emlékmegőrzés fontosságát emelte ki.

– Nekünk, kései utódoknak ezek az emlékművek segítenek méltóan emlékezni azokra, akik saját áldozatvállalásukkal tették azt, amit a haza megkövetelt tőlük. Ezek az emlékhelyek fontos szerepet töltenek be, segítik a nemzeti összetartozás érzését, ez a felújított emlékmű pedig lehetővé teszi a soltiaknak, hogy méltóan tudjanak megemlékezni hős elődeikről – hangsúlyozta a főtiszt.

A rendezvény a templomkertben folytatódott, ahol katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a felújított emlékhelyet. A Solti Ifjúsági Fúvószenekar műsorával hozzájárult az ünnepi alkalomhoz, amely szeretetvendégséggel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában