Kiskunhalas

2019.08.08. 08:56

Sikeres pótvizsgához segítik a roma gyerekeket Halason

A nyári szünidő végéhez közeledve a halasi roma gyerekek újra elővették tankönyveiket, hogy felkészüljenek a pótvizsgára. A Tó utcai Rostás László Cigány Közösségi Házban immár ötödik éve foglalkoznak pedagógusok a tanév végén egy vagy több tantárgyból megbukott diákokkal.

Mester-Horváth Nikolett

Július utolsó hetétől három héten keresztül biztosítanak délelőttönként felkészülést a gyerekeknek. Idén négy – köztük két roma származású – pedagógus foglalkozik a korosztályokként és tantárgyakként csoportokra bontott huszonegy diákkal. – Minden tanév végén bekérem az általános és középiskoláktól, hogy kik azok a roma származású gyerekek, akik megbuktak, de még pótvizsgázhatnak. Ezeket a fiatalokat és szüleiket megkeressük és felajánljuk nekik a segítséget. Az elmúlt évek pozitív tapasztalatai, a sikeres pótvizsgák magas száma arra ösztönzik a szülőket és a tanulókat is, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel – mondta Szűcs Csaba alpolgármester, a halasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A felzárkóztatás a mára országos példává lett kiskunhalasi szociális segítőhálózat részeként működik. A program lényege, hogy minden oktatási intézményben minimum egy roma pedagógust alkalmaztak, illetve utcabizalmik tevékenykednek a cigányok lakta településrészeken. Ennek köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkent a roma gyerekek igazolatlan távollétének száma, és az oktatási-nevelési lemorzsolódás terén is jelentős javulás történt.

A pótvizsgára készülés helyszínének tudatosan választották a roma közösségi házat, abban bízva, hogy a diákok ide szívesebben jönnek, mint bármelyik iskolai tanterembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában