költségvetés

2019.08.02. 12:11

Nincs folyamatban lévő hitele Kalocsának

Sajtóközleményben foglalta össze, majd szóban is bemutatta Kalocsa idei első féléves költségvetési eredményét a polgármester. Dr. Bálint József azért hozta nyilvánosságra az adatokat, mert az utóbbi időben több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amely szerint gondban lehet a város költségvetése. Kötelességének érezte, hogy cáfolja a visszhangokat, rámutatott: több tízmilliós plusz keletkezett eddig.

Gábor János

Bálint József cáfolta, hogy a város anyagi gondokkal küzdene

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

– Világosan látszik, hogy milyen eredményt produkáltunk 2019 első félévében – szögezte le Bálint József, hozzátéve, hogy „bizonyos köröktől azt hallani, nem jó irányban mennek a város dolgai”, ezért, egyfajta cáfolatként „volt kénytelen” közzétenni az adatokat.

– Az önkormányzat és intézményei 2019. június 30-i fordulónappal vett költségvetési maradványa, úgymond a könyvelésben jelentkező plusz 2 milliárd 266 millió 887 ezer forint, melyet korrekciókkal, torzító hatásokkal megtisztítva szükséges kezelni, hogy teljesen reális képet kapjunk – idézte saját közleményét.

Mint mondta, a hatalmas összeg persze az európai uniós projektek már folyósított tételeivel, államháztartási és egyéb támogatásokkal együtt értendő, de ezek kivonása és az előző évi költségvetési maradvány figyelmen kívül hagyása után is pozitív a mérleg: a város zsebében 68,2 millió forint plusz marad az első félév után.

A vezető szót ejtett továbbá Kalocsa pénzeszköz-állományáról is, ami „hatszorosa az esedékes tartozásállománynak”. Folyamatban lévő hitele ennek az önkormányzatnak nincs, még az előző vezetés 31,9 millió forintos sportpálya-fejlesztése kapcsán fizetnek egyet, ez 2021-ben fog csak kifutni.

Bálint József cáfolta, hogy a város anyagi gondokkal küzdene
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Amikor én elmondtam, mi a fő tevékenységem, egyértelműen a költségvetés helyreállítását és stabilizálását jelöltem meg. A terveink közül volt, ami megvalósult, volt, ami nem, utóbbi külső okok miatt – fogalmazott a fejlesztéseket hiányoló hangokra reagálva.

Megjegyezte: a korábbi ciklusban kezdett Kalocsa Szíve Program lebonyolítása és kivitelezése rájuk maradt, ettől függetlenül mindig is elismerte: a kétmilliárd forintos projekt elnyerése az előző városvezetés eredménye.

A megjelent nyilatkozat csak az önkormányzatnak és intézményeinek első féléves eredményét tartalmazza; a város tulajdonában lévő Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. augusztus 31-ig készít mérleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában