Kelebia

2019.08.10. 15:00

Cserkészek táboroznak a kelebiai erdőben

Közel kétszáz vajdasági és kárpátaljai gyerek, valamint felnőtt vesz részt a Magyar Vajdasági Cserkészszövetség altáboraiban Kelebia erdős területén, a szkender­járási tanyán augusztus elején. A vezetőképző táborokban hétévestől a hatvanévesekig minden korosztály megtalálható.

Mester-Horváth Nikolett

A cserkésztáborban nincs meg az otthoni kényelem, a gyerekek mégis jól érzik magukat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Idén az őrsvezérképző, a kiscserkész-őrsvezetőképző tábor, a kiscserkész- és nagycserkész-mintatábor, a felnőttképzés, valamint a gazdasági háttérrel foglalkozó altábor csapatai vertek sátrat az erdőben.

– Van egy általános napirendünk. Reggel 7 órakor ébresztő, majd reggeli torna, mosakodás, zászlószertartás és reggeli. Délelőtt programok vannak, egy órakor ebéd, azt követően csendes pihenő, és délután folytatódnak a foglalkozások. A vacsora után tábortűzzel zárjuk a napot. Az egyes altáborok külön programokkal dolgoznak, önálló életet folytatnak – részletezte Magyar Dániel, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség mozgalmi vezetője.

A cserkésztáborban nincs meg az otthoni kényelem, a gyerekek mégis jól érzik magukat
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A tábor egyik célja, hogy a gyerekek az otthoni kényelmes környezetből, a komfortzónájukból kimozdítva önállóságot, kitartást tanuljanak és szorosabb kapcsolatok alakítsanak ki egymással. – Mobiltelefonok sincsenek a gyerekeknél, és fantasztikusan kezelik ezt a helyzetet. Sokat beszélgetnek, illetve játszanak egymással – mondta Magyar Dániel.

A felnőttképzés tizenöt résztvevője elméleti oktatást kapott három hétvégén keresztül, majd csatlakoztak a Kelebián táborozókhoz saját altáborukkal. Szabó Hunor, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felnőttképzésért felelős munkatársa lapunknak elmondta, az a céljuk, hogy ahol a Vajdaságban nincs cserkészet, ott is el tudják indítani a mozgalmat.

A tábor megvalósulásához komoly segítséget nyújtott a cserkészszövetségnek Kelebia önkormányzata.

– A Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatott bennünket, a legtöbbet talán mégis a kele­biai önkormányzat segített. Területet biztosítottak, a szállításból is kivették a részüket, felajánlották, hogy az önkormányzat konyhája segítségével oldjuk meg az étkeztetést. Nagyon jó kapcsolatunk van az itteni vezetéssel, hálásak vagyunk nekik – mondta Magyar Dániel. Mester-Horváth Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában