társadalmi felelősségvállalás

2019.07.04. 07:00

Zöld Könyvtár díjat nyert a félegyházi intézmény

Rangos nemzetközi elismerést nyert a közelmúltban a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Az intézmény a Zöld Könyvtár díj idei magyarországi nyertese.

Vajda Piroska

Az örömteli hírről Rosta Ferenc alpolgármester és Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató sajtótájékoztatón számolt be

Forrás: baon.hu

Fotó: Vajda Piroska

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége és a Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Speciális Érdeklődésű Csoportja negyedik alkalommal hirdette meg a Zöld Könyvtár Díj pályázatot. A felhívására harmincnégy pályázat érkezett be a világ különböző pontjairól, olyan országokból, mint Ausztria, Botswana, Bulgária, Kolumbia, Egyiptom, Franciaország, Magyarország, India, Irán, Írország, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Portugália, Románia, Szerbia, Szingapúr, Szlovénia, Dél-Afrika és az Egyesült Államok.

Az idei év nyertes könyvtára a kolumbiai Cali városának könyvtára lett. A versenyben öt második helyezett könyvtár lett, közülük az első a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, amely ismét jelentős elismerést jelent hazánk számára – tájékoztatta hírportálunkat Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató.

– Nyugodtan mondhatjuk, világszenzáció, hogy két egymást követő évben is sikerült a magyar könyvtáraknak ilyen kiemelkedő eredményt elérni. Tavaly a Tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár végzett az öt kiemelt könyvtár között – tudtuk meg a környezeti fenntarthatóság mellett elkötelezett félegyházi könyvtár vezetőjétől.

– A Zöld Könyvtár Díj célkitűzései szerint tudatosítani kell a könyvtárak társadalmi felelősségét és vezető szerepét a környezeti nevelés és ismeretterjesztés terén. A könyvtárak minden típusát bátorították a tevékeny részvételre. A kiírás szerint pályázni lehetett bármely Zöld Könyvtár projekttel, kezdeményezéssel vagy koncepcióval. Könyvtárunk a pályázatot idén áprilisban nyújtotta be angol nyelven, második magyar könyvtárként – részletezte Kállainé.

Az örömteli hírről Rosta Ferenc alpolgármester és Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató sajtótájékoztatón számolt be
Fotó: Vajda Piroska / baon.hu

– Pályázatunkban bemutattuk könyvtárunk sokrétű zöld tevékenységét és programjainkat. Megismertettük a Madárbarát klub tevékenységét, környezettudatos táborainkat, amelyekkel a gyermekeket és szüleiket szólítjuk meg. Kiemelt célközönségünk a fiatalság, hiszen számukra tartott foglalkozásainkon, kiállításainkon keresztül fel tudjuk hívni figyelmüket az értékekre, a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. Vetélkedőket, kirándulásokat szervezünk, bekapcsolódunk madárodú készítésébe óvodákkal és iskolákkal együttműködve. Ebben az évben tovább erősítjük munkatársaink elkötelezettségét és szemléletformáló előadássorozatot indítunk a város lakosságának. Öko-sarkot hozunk létre a könyvtárban, ahol még inkább ráirányítjuk látogatóink figyelmét a környezettudatos gondolkodásra, ezzel is közvetítjük számukra a zöld információkat – összegezte az igazgatónő.

A Zöld könyvtár műemléki környezetben című pályázat értékelése

„Ez a kezdeményezés sok különböző területet ölel át és a könyvtár jelentős munkát végez a közösségükhöz és az erőforrásaikhoz mérten. A könyvtár számos projektet rendezett építészeti kezdeményezésektől a könyvtárosok foglalkoztatásáig, miközben számos tevékenységet valósított meg a helyi érdekelt szervezetekkel is. Ezen felül, a könyvtárat átalakították a célból, hogy jobban megfeleljen a környezetvédelmi szabványoknak és különféle projekteket tudjanak kínálni a könyvtárosoknak, a szervezeteknek és az olvasóknak. A könyvtár még egy öko-csapatot is létrehozott a jövőbeli tervek levezetéséhez és tervezéséhez.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában