Kiskunhalas

2019.05.19. 07:00

Országos történelemversenyt rendeztek Halason

A Katolikus Iskolák XV. Országos Takáts Sándor Történelemversenyének döntőjét szombat délelőtt a Thorma János Múzeum Thorma Galériájában tartották. A verseny szervezője és a döntő házigazdája a halasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda volt.

Mester-Horváth Nikolett

A verseny novemberben kezdődött, azóta a tanulók három, írásbeli levelezős fordulóban mérhették össze tudásukat. A feladatok megoldása során a diákoknak szükségük volt többek között írásbeli és szóbeli kifejezőkészségükre, a problémamegoldó képességükre, kritikai gondolkodásra és térbeli és időbeli tájékozódásra is.

A szombati megmérettetésen a verseny korábbi, első három fordulójában legtöbb pontszámot elért csoportok vettek részt. Kiskunmajsától Esztergomig, Kecskeméttől Miskolcig terjedően az egész országból érkeztek versengő fiatalok az utolsó fordulóra. A felső tagozatos diákokból álló négy fős csapatok idén a magyar történelem 1848-1849-es korszakát dolgozták fel komplex módon.

Dózsáné Mohos Mónika, a szervező iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, hogy különleges helyszínen rendezhették meg idén a döntőt. – Hálás vagyunk a múzeum igazgatójának, hogy idén a halasi születésű és az 1848-as eszmék szellemében felnövő Thorma János olajfestményeinek – a Talpra magyarnak és az Aradi vértanúknak – a kiállítási helyszínén rendezhetjük meg ezt a nemes, országos versenyt – mondta az igazgatónő.

A fiatalok ismereteit szakértő zsűri – Szakál Aurél, múzeumigazgató, Palásti Károly a halasi Bibó István Gimnázium történelem tanára és zsűri elnöke, Dr. habil. Zakar Péter az SZTE rektorhelyettese – ellenőrizte.

A döntőben versengő tizenegy csapatból harmadik helyezést ért el a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Halasi Honfiak nevű csoportja. Második helyen végzett A Pilvax ifjai csapat a kevermesi Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Az országos történelem verseny idei győztese pedig a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákjainak Piár csillagai nevű csoportja lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában