Kalocsa

2019.05.20. 14:00

Kevesebb kerékpárt lopnak a városban

A Kalocsai Rendőrkapitányság 2016 óta tart olyan fogadónapokat, amikor külső helyszínen (rendre az ÖkoPont épületében), ingyenesen regisztrálják a kalocsaiak kerékpárjait, a BikeSafe rendszerbe.

Gábor János

Répási Tamásné az ÖkoPont udvarán – a bicikliket alaposan körbefotózzák

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az adatbázisba vétellel a tulajdonosok szinte biztosan visszakapják az ellopott bicikliket, míg a bejegyzés nélküli kerékpárok az örökkévalóságig várhatják gazdájukat, valamelyik rendőrségi raktárban. Az igazi eredmény viszont nem ez, vallja a helyi bűnmegelőzési csoport, hanem a kerékpárlopások számának drasztikus esése, amit sikerült is elérniük. Mostanra több mint 300 járművet regisztráltak (ebből idén 24-et), ami a kisvárosi szinten elég jó aránynak számít, és riasztó lehet a tolvajoknak, ugyanis nagyobb eséllyel buknak le, ha ilyen biciklit felejtenek maguknál.

– Legutóbb is sorban álltak az emberek, minden percünket kihasználták, és ismét voltak olyanok, akiket a kapacitás hiányában el kellett küldenünk, viszont elmagyaráztuk nekik, hogy hogyan regisztrálhatnak önállóan, igaz, így már valamekkora regisztrációs díjért – magyarázta Répási Tamásné. A Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója felhívta rá a figyelmet: az általuk szervezett alkalmakkal azért érdemes élni, mert a „Házhoz megyünk” program keretében lehetőségük van ingyenesen beregisztrálni a kétkerekűeket, ráadásul pontosan ismerik a rendszert, így biztos nem lesz hiányos a járműről feltöltött adatcsomag. – Ilyenkor nagyon sok mindent kell rögzítenünk, és lassíthatja a folyamatot az internet sebessége is. Egy-egy kerékpárt átlagosan 6–7 perc alatt tudunk felvinni a rendszerbe – árulta el.

A Bikesafe adatbázishoz kapcsolódó programot előszeretettel viszik el más városokba, tudtuk meg a rendőrtiszttől. A legutóbbi külső helyszínükön, Solton szintén úgy jártak, hogy jó néhány biciklist el kellett küldeniük, ezért oda még biztosan visszamennek, ígérte, hozzátéve, hogy a kalocsai régió további településeit (legközelebb például Hajóst és Dunapatajt) is szeretnék bevonni. A regisztrációk konkrét időpontjait később hirdették ki, jelezte Répásiné.

Répási Tamásné az ÖkoPont udvarán – a bicikliket alaposan körbefotózzák
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Évente tízezer bicikli tűnik el

A BikeSafe online kerékpár-adatbázis létrehozását az Országos Rendőr-főkapitányság kezdeményezte, évekkel ezelőtt, azzal a céllal, hogy megtalálják a házkutatások, razziák, igazoltatások, nyomozások, stb. során előkerült kerékpárok tulajdonosait. Évente mintegy tízezer biciklit lopnak el hazánkban és bár később sokat fellelnek az egyenruhások, rendre úgy járnak, hogy nincs kinek visszaadni őket, mert lenyomozhatatlan, kihez tartoztak eredetileg. A minden rendőri egység számára hozzáférhető BikeSafe rendszerében szereplő eszközök egykori gazdáit ezzel szemben azonnal értesíteni tudják, ha rendőrségi raktárba került a tulajdonuk. Az országos adatbázisba eddig 39.462 kerékpárt regisztráltak, az eszközökről összesen 145.830 fotó készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában