Kecskemét

2019.05.15. 15:24

Japán gyerekek alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten (galéria)

Huszonöt éve lett Kecskemét testvérvárosa a japán Aomori, és százötven éve létesített egymással a két ország diplomáciai kapcsolatot – kettős apropója is van tehát az Arany János Általános Iskolában a japán gyerekek munkáiból nyílt rajz-és festmény kiállításnak.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Kecskemét és Aomori 1994-ben, idén éppen huszonöt éve lett egymás testvérvárosa, azóta működik a hírös városban a Kecskemét-Aomori Baráti Kör. A kapcsolat tavaly ismét erősebb lett, hiszen tizenöt év után újra japán gyerekek is érkeztek a Csiperóra, idén pedig Aomoriban fogadják a vendéglátó kecskeméti diákokat és kísérőiket. Nagy hagyománya van annak, hogy a testvérvárosok alkotó diákjainak műveit eljuttatják egymáshoz. Aomoriból, a kékeszöld hegyek, az óceáni kikötő és a Japán-szerte kedvelt alma városából minden év tavaszán egy általános és egy középiskola diákjainak díjazott verseny-művei érkeznek az Arany János Általános Iskolába. Idén sem volt ez másként, a rajzokból és festményekből szerdán nyílt meg a kiállítás.

Fővédnöke – akárcsak tavaly – Sato Kuni, Japán budapesti nagykövete volt, aki örömét fejezte ki, hogy ismét találkozhat a kecskemétiekkel és a két ország közötti kapcsolat szimbólumának nevezte az évről évre megrendezett tárlatot. Egyúttal tiszteletét és háláját fejezte ki azoknak a magyar pedagógusoknak és diákoknak, akik a megvalósításban munkájukkal, lelkesedésükkel szerepet vállalnak és reményének is hangot adott, hogy a testvérvárosi viszony a jövőben is virágozni fog, a kölcsönös megértés tovább mélyül. A nagykövet asszonyt dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, dr. Kriston Vízi József, a baráti kör egyik alapítója, Király József, a KABK tiszteletbeli elnöke és Lovrityné Bóta Klára igazgató köszöntötte az iskolában, a Harmat néptánccsoport pedig rövid bemutatót is tartott a japán vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában