Kiskunhalas

2019.05.05. 20:00

A csipke városában ünnepeltek a megye tűzoltói (galéria)

Május 4-én, Szent Flórián, a tüzes mesterségek, a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napján, Kiskunhalason, a halasi csipke városában ünnepeltek a Bács megyei tűzoltók.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A látványos felvonulás után ökumenikus istentiszteleten vettek részt a tűzoltók, majd az ünnepi állománygyűlésen elismeréseket, jutalmakat adtak át a városi filmszínházban. A nap további részében a helyi parancsnokságon rendezett tűzoltómajálison technikai bemutatók és finom ebéd várta a családokat.

Szombat reggel díszegyenruhában vonultak a tűzoltók és a civil önkéntes tűzoltó szervezetek tagjai a város főterén át a református templomhoz, a mentet kékvillogós szirénázó tűzoltó gépkocsioszlop kísérte. Az ökumenikus istentiszteleten Hozdik Zsolt római katolikus plébános ismertette Szent Flórián történetét, majd Bödecs Pál református lelkész arra emlékeztetett, hogy évszázadokkal ezelőtt, amikor még nem volt szervezett tűzoltás Halason, a református templom tornya tűztoronyként is funkcionált, innen értesítették a lakosságot a harangok félreverésével, ha valahol a városban a tűz pusztított.

Az istentisztelet után a tűzoltók a filmszínházba vonultak át, ahol a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlésére került sor, ahol dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, igazgató köszöntötte a megjelenteket. – Nem véletlen, hogy éppen Kiskunhalason tartjuk a megyei tűzoltónapot, az elmúlt évben ugyanis a halasi tűzoltó-parancsokság érdemelte ki az Év tűzoltósága címet – mondta köszöntőjében. Babud Jenő tűzoltó ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ünnepi beszédében a tűzoltó hivatás szépségei mellett a szakma veszélyeiről is szólt, amely jól képzett és felkészült tűzoltókat igényel. A körzetparancsnok köszönetet mondott az állomány tagjainak az elért eredményekért.

Az ünnepi állománygyűlésen Farkasinszki Lóránt ezredes emlékszalagot kötött fel a kiskunhalasi tűzoltók csapatzászlójára, majd az elismerések és jutalmak átadása következett. Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere halasi csipkét adományozott Orbán Balázs tűzoltó alezredes, kiskunhalasi tűzoltóparancsnoknak.

Az állománygyűlésen elhangzott, hogy Pintér Sándor belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Lencse Attila tűzoltó főtörzszászlósnak, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság referensének. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként soron kívül előléptette századossá Csonka László tűzoltó főhadnagyot, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadóját. Beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként ajándéktárgy elismerésben részesítette Demény Lajos tűzoltó törzszászlóst, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát.

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója számos elismerést adott át a megye tűzoltóinak és a települések polgármestereinek a tűzmegelőzés és a tűzvédelem területén kifejtett munkájukért. A Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség emléklapját, szolgálati érdemérmét, valamint az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetségének elismerését is többen átvehették.

A megyei tűzoltónap a halasi tűzoltó-parancsnokságon tartott tűzoltómajálissal folytatódott, ahol tűzoltó-technikai bemutatók, légvár, és közös ebéd várta a tűzoltókat és családjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában