Kiskőrös

2019.04.27. 20:00

Kiskőrösön nyitották meg a Tájházak napját

A Magyarországi Tájházak Szövetsége szombaton rendezte meg a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát.

Barta Zsolt

Szombaton a Kiskőrösi Tájházban nyitotta meg a programot dr Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi múzeum ágazatokért felelős főigazgató-helyettese. A programsorozatra először 2013-ban került sor és céljuk az volt, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaik az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek. A megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

Az idei országos megnyitó helyszíne a Kiskőrösi Szlovák Tájház volt – amely a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Létrehozása óta a helyi nemzetiség identitásőrzésének egyik központja, a szlovák kultúra és életmód bemutatásának helyszíne. A Tájházak Napja rendezvényen Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolódó játékos feladatokkal, „sárkányos” kézműves foglalkozásokkal és hagyományos kemencés finomságokkal várták a helyi szervezők a látogatókat. A helyi hagyományőrzőknek köszönhetően a rendezvényen teret kapott a színpompás kiskőrösi viselet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában