Kiskunhalas

2019.03.11. 11:29

Madárodúkkal segítenek a környezetvédők

Különböző méretű odúkkal segítik a madarak költését a halasi környezetvédők a városban és a környező védett parkerdőben.

Pozsgai Ákos

Halasi iskolások segítettek az odúk kihelyezésénél

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A Nyitnikék elnevezésű program keretében a hétvégén több helyre is vittek a madárodúkból. A szervezők előzetesen a közösségi oldalakon hirdették meg a programot, bárki javaslatot tehetett arra, hova lehetne kihelyezni az odúkat. Ezentúl a jelentkezők előzetesen jelezhették, ha saját kertjükbe kívántak madárodút elhelyezni.

Szombat délelőtt első körben a Csipkeház udvarán lévő fákra raktak ki odúkat, majd a Kuruc vitézek téri lakótelep mellett lévő régi református temető, a Radnóti utcai parkban, a Sóstói parkerdőben, a Fejeték területén, valamint több belvárosi ingatlan udvarán helyeztek ki a madárodúkból – mondta el lapunknak Kiss Tamás biológus, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület munkatársa.

Különböző típusú és méretű odúk vannak, most olyan odúkat helyeztek ki, amelyeknek 32 milliméter a berepülő nyílása, arra szolgálnak majd, hogy benne fészkeljenek majd a madarak. Többek között a cinege, a mezei veréb, a seregély, és mérettől függően sok más egyéb faj talál majd magának költőhelyet ezekben az odúkban.

– A városban elsősorban a széncinege, kékcinege és mezei verebek fognak beköltözni az ott elhelyezett, úgynevezett B típusú odúkba – részletezte a szakember. – A madárodúk kihelyezésénél több szempontot is figyelembe kell venni. Többek között, hogy egyes madárfajoknak nagyobb élettérre van szükségük, ezért nem szabad az odúkat túl közel helyezni egymáshoz, elkerülve a későbbi összetűzéseket a madarak között. Figyelemmel kell lenni az uralkodó szélirányra, hogy annak háttal legyen az odú nyílása, valamint, hogy az odú jól támaszkodjon a fa törzséhez, így nagyobb szélben is biztonságos védelmet nyújthat a madaraknak – hívta fel a figyelmet a szakember.

Halasi iskolások segítettek az odúk kihelyezésénél
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Az odúkat a Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány készítette és ajánlotta fel, a Felsővárosi Általános Iskola és a Szilády Áron Református Gimnázium szakkörös diákjai tanulói segítettek a lefestésükben és a kihelyezésükben , amit a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel közösen végeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában