solt

2019.03.17. 07:00

Emlékéremmel ismerték el a solti polgárőrség munkáját

Ebben a hónapban ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Solti Polgárőr Egyesület. Születésnapi ajándékuk a Solt Városért Emlékérem volt, amit a napokban vehettek át a művelődési házban tartott díjátadó ünnepségen.

Gulyás Sándor

Az emlékérmet Kalmár Pál polgármester adta át Lencsés Sándornak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

Húsz éve, egy baráti beszélgetés közben született meg a polgárőr-egyesület megalakításának ötlete Lencsés Sándor fejében. Elképzelése nyitott fülekre talált Bíró István személyében, így ketten láttak neki a szervezőmunkának. Az alakuló közgyűlést 1999. március 9-én tartották meg.

– Sok solti alapító tagunk volt, többek között magam is, akik úgy gondoltuk, egyik legfontosabb igénye, vágya a település lakóinak, hogy biztonságban érezhessék magukat otthonukban. Az első évben már negyvenöt hadra fogható tagunk volt. Két esztendeig saját gépkocsinkkal járőröztünk, az üzemanyagköltséget is saját zsebből fizettük ki – idézte fel a solti polgárőrség megalakulásának történetét Lencsés Sándor elnök.

A polgárőrség létjogosultsága, hasznossága rövid időn belül tudatosult az itt élőkben. Évek óta az önkormányzat és az Országos Polgárőr Szövetség anyagi támogatásával működik az egyesület. A működés költségeihez kezdetben a vállalkozók járultak hozzá. Első szolgálati járművüket a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetségtől kapták, ami sajnos nem sokáig bírta. Nem sokkal később sikerült az egyesületnek egy megbízható gépkocsit vásárolnia. Járműparkjuk tavaly év végén a rendőrségtől kapott autóval gazdagodott, így ma már két gépkocsival tudják bejárni Solt, Járáspuszta és Tételhegy bel- és külterületét.

– Polgárőrségünk tagjai éves átlagban összesen csaknem háromezer órát töltenek szolgálatban. Heti több alkalommal járőrözünk, biztosítjuk a városi rendezvényeket, segítjük a rendőrség, a családsegítő szolgálat és a civil szervezetek munkáját. Nagy hangsúlyt helyezünk a továbbképzésre is, rendszeresen tartunk előadásokat, az itt megszerzett ismeretek (elsősegélynyújtás, intézkedési szabályok stb.) polgárőreink mindennapi tevékenységét segíti – tette hozzá az elnök.

Az emlékérmet Kalmár Pál polgármester adta át Lencsés Sándornak
Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe

A solti polgárőrök kiváló kapcsolatokat építettek ki a megyei polgárőrszövetséggel, a rendőrséggel, a város vezetésével és természetesen a település lakóival is. Munkájukat megbecsülés övezi, egyesületük 2006-ban kapta meg az Év Polgárőr Egyesülete címet, tagjaik közül nagyon sokan részesültek megyei szintű elismerésben. Lencsés Sándor immáron öt esztendeje elnökhelyettese a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetségnek.

– Számunkra a legértékesebb és legrangosabb kitüntetés a most megkapott Solt Városért Emlékérem. Hiszen nincs nagyobb öröm, mint amikor az a település ismeri el munkánkat, amelynek biztonságáért dolgozunk húsz esztendeje nap mint nap – hangsúlyozta Lencsés Sándor.

A fejlődés nem áll meg

A solti polgárőrség ma már megfelelő eszközállománnyal rendelkezik. A legfontosabb céljuk az állomány összetartozásának erősítése mellett új tagok toborzása,

illetve, hogy valamennyi polgárőrnek egyenruhát tudjanak biztosítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában