Dunavecse

2019.03.22. 07:00

Az utak állapotát tették szóvá Dunavecsén

Közmeghallgatást tartott a dunavecsei képviselő-testület. A rendezvény vendége volt Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, aki a magyar gazdaság pozitív irányú változásaira, valamint a rövidesen induló Magyar falu program kínálta lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Vörös Sándor, a település polgármestere a tavalyi eredményeket ismertette, egyben vázolta az idei esztendő legfontosabb feladatait.

Gulyás Sándor

Font Sándor fontosnak ítélte a fúrt kutak ügyének rendezését

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A magyar gazdaság a 2018-as évben is jóval az európai átlag felett teljesített, a családi támogatások, kedvezmények bevezetésének köszönhetően megnőtt a gyermekvállalási kedv is. Hazánkban ma már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány okoz problémát – mondta el Font Sándor.

A térség országgyűlési képviselője beszámolójában felhívta a figyelmet a rövidesen elinduló Magyar falu programra, melyre az idén 150 milliárd forintos forrást szán a magyar kormány. A támogatásokra az ötezer fősnél kisebb települések pályázhatnak. A program Dunavecse számára is újabb fejlesztési lehetőségeket tartogat – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Vörös Sándor, Dunavecse polgármestere beszámolójában felsorolta az elmúlt esztendő eredményeit, kiemelte, hogy a pályázati sikereknek, a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően 2018-ban több mint félmilliárd forintot tudnak fordítani az önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítésére, az út- és a csapadékcsatorna-­hálózat építésére, rendbetételére. A munka az idei esztendőben is folytatódik. Májusra befejeződik a művelődési ház felújítása, tervben van a piactér rekonstrukciója, parkolók új elárusítóhelyek létesítése.

A legnagyobb beruházásnak a polgármesteri hivatal épületének külső és belső felújítása ígérkezik, melyre 100 millió forintot nyert a város. A rendelkezésre álló összeg azonban korántsem fedezi a kivitelezés költségeit. A megoldást a Magyar falu program pályázata jelentheti, ami további forrást biztosíthat a városháza felújításához – emelte ki a dunavecsei polgármester.

Font Sándor fontosnak ítélte a fúrt kutak ügyének rendezését
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Vörös Sándor az eredmények és az elvégzendő feladatok felsorolása után a település legégetőbb problémáit ismertette, majd vázolta a lehetséges megoldásokat is. Elmondta, hogy az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása a magas költségek és az orvoshiány miatt nem tudott megvalósulni.

A polgármester a megoldandó feladatok közé sorolta a Duna-part rendbetételét. A vízügyi igazgatósággal folytatott egyeztetések megtörténtek, ám az egyoldalúra sikeredett megállapodástervezetet egyelőre a város nem írta alá. A bérleti díj megfizetésén túl a városnak kellene rendben tartania a területet, gondozni az aljnövényzetet, kivágni a veszélyesnek minősített fákat, melyekért pénzt kérne a vízügyi igazgatóság.

A fórum résztvevői egyebek mellett nehezményezték az 51-52. számú utak állapotát, a mozgáskorlátozottak támogatási rendszerének hiányosságait, szóba került a fúrt kutak bejelentésének kérdése, valamint a helyi lakossági kommunálisadó-rendelet módosításának lehetősége is.

Az érdeklődőkkel ismertették az idei esztendő legfontosabb feladatait
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Font Sándor országgyűlési képviselő elmondta, az idei évben 80 milliárd forintot szán a kormány a 2-3-4 számjegyű alsóbb rendű utak felújítására, az összegből megyénként azonban csak néhány tíz kilométernyi szakasz rendbetételére futja. A látványos előrelépéshez évi 240–250 milliárd forintra lenne szükség, melyhez remélhetőleg minél előbb sikerül forrást találni. Tervezés alatt van az 51-52. számú utakat is tehermentesítő M8 számú autópálya, kivitelezése várhatóan 2024-re befejeződik.

A fúrt kutak bejelentési kötelezettségének ügyén már dolgoznak az illetékes szakemberek, a cél, hogy minél egyszerűbb és ingyenes legyen – emelte ki a politikus, aki a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatásának változása kapcsán elmondta: az autóvásárlás támogatása a duplájára nőtt, valamint ingyenes utazási kártyák szolgálják az érintettek érdekeit.

Vörös Sándor polgármester nem zárta ki a helyi lakossági kommunálisadó-rendelet módosításának lehetőségét, a kedvezményezettek körének bővítését. A városvezető végezetül arra kérte a lakosokat, hogy problémáikat ne az internetes közösségi oldalakon jelezzék, hanem levélben, telefonon vagy akár személyesen keressék fel az illetékeseket a gyors megoldás reményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában